NOC*NSF presenteert dinsdag een onderzoek naar de haalbaarheid van de Olympische Spelen in Nederland. Daarvoor werd in 2005 een speciale commissie benoemd. En dus kunnen we deze week weer de discussie beginnen over dit onderwerp. Een eventueel WK Voetbal in Nederland en België lijken we sinds dit weekend definitief te kunnen vergeten.

De centrale conclusie dinsdag van de NOC*NSF-commissie luidt zo iets als: ‘Onder voorwaarde dat Nederland zich ontwikkelt tot een kwalitatief hoogwaardig sportland is kandidaatstelling voor de Olympische Spelen reëel.’ Deze werkgroep werd in 2005 in het leven geroepen en bestond uit vertegenwoordigers van sport, overheid, bedrijfsleven en wetenschap.

Nederland is nu tegelijk bezig met het WK-Voetbal van 2018 en de Olympische Spelen van wellicht 2028. Afgelopen weekend echter verklaarde FIFA-voorzitter Sepp Blatter in het Algemeen Dagblad dat de kans dat Nederland het WK krijgt toegewezen, overigens in samenwerking met België, is te verwaarlozen.

Blijft dus over: of alleen het WK 2018 proberen te organiseren of concentreren op de Olympische Spelen. Of, dat kan natuurlijk ook nog: helemaal niets doen, omdat er zoveel buitenlanders op afkomen, die we allemaal het paspoort moeten afpakken. En zoveel opslagruimte hebben we hier niet.

Een belangrijk detail

Omdat we in Meningenland Nederland leven is het belangrijk voor de discussie dat de genodigden voor alle discussieprogramma’s het volgende ook weten voordat ze van alles en nog wat roepen in de microfoon of columns. NOC*NSF schreef namelijk al in 2005 over de kandidaatstelling:

‘Voor NOC*NSF staat voorlopig nog niet zozeer de organisatie van de Olympische Spelen voorop, maar allereerst de opbouw van een gedegen (sport)infrastructuur, een verdieping van kennis en deskundigheid en het verbeteren van de onderlinge samenwerking. Dit alles moet in ieder geval leiden tot een public private partnership en een stevig draagvlak voor de sport in het algemeen en (multi)sportevenementen in het bijzonder. Op langere termijn zou de organisatie van Olympische en Paralympische Spelen in Nederland dan een reële mogelijkheid kunnen zijn.’

Ofwel: dinsdag wordt niet bekendgemaakt of er een definitief Go of No wordt gegeven. Deze discussie gaat er dus juist om wat Nederland aan infrastructuur nodig heeft om zo’n mega-evenement te kunnen organiseren. Het is dus een strategische discussie en dat is altijd goed. Onthoud dat dus azzeblief als je ergens je mening gaat ventileren!