Het is te bizar om te geloven, maar in concentratiekamp Auschwitz werd gesport - net als in kamp Westerbork. De NOS besteedt hier op 4 mei aandacht aan. De nu 84-jarige Louis de Wijze vertelt over zijn selectie voor het joodse elftal na aankomst in het vernietigingskamp in Polen. Vorig jaar sprak ik al eens met een speerwerper, die kampioen van een Jappenkamp was. Dus daarom is er 4 mei die speciale herdenking voor sporters.

Het is altijd al bekend geweest dat er sportwedstrijden werden gehouden in vernietigingskampen, maar toch blijft het te vreemd voor woorden. In Auschwitz lagen de velden letterlijk in de rook van de schoorstenen van de ovens, zodat werd gevoetbald - het spijt me dat ik het zo letterlijk moet uitdrukken - in de as van de slachtoffers.

De NOS schrijft op zijn site: ‘In oktober 1942 komt Louis de Wijze aan in kamp Westerbork. Hij is jong en sterk en komt in een groep terecht die met speciale klussen wordt belast. Ook in Westerbork speelt voetbal een belangrijke rol in zijn leven. Louis is veel beter dan de rest en hij wordt door verschillende teams gevraagd mee te doen. Er wordt gespeeld op de appèlplaats, voornamelijk als vermaak voor kampbewoners en de bewaking.

Het leven van Louis wordt op 23 maart 1944 finaal op zijn kop gezet als hij op transport naar concentratiekamp Auschwitz wordt gezet. Zodra hij daar aankomt, beseft Louis dat hij in de hel is beland. Tijdens zijn verblijf in Auschwitz voetbalt Louis in het joodse elftal en één van zijn tegenstanders, Herbert Bucholz, is zo van zijn spelkwaliteiten onder de indruk dat hij een relatief makkelijk baantje voor hem regelt. Louis wordt veger in de fabriek.’

De uitzending is donderdagavond 4 mei bij het Sportjournaal om 22.30 uur. Ook bij Langs de Lijn wordt hier aandacht aan besteed.

Als je je nog steeds niets kan voorstellen over sport in de oorlog moet je eens kijken naar deze Polygoon-beelden.