Zwolle heerst! Vrijdag was in het Historisch Centrum Overijssel de bijzondere opening van de tentoonstelling Echte Helden. Kom ik opeens Darius Dhlomo tegen, die prachtige Zuid-Afrikaanse voetballer / bokser / muzikant / politicus /anti-apartheidsactivist. En de legendarische sportverslaggever Han Hollander is weer terug! Zijn plaquette hangt voorlopig in Zwolle, in zijn geboorteprovincie. Foto’s erbij?

Afgelopen nacht deelde ik met de plaquette van Hollander. We hadden het over voetbal, de journalistiek en zijn pioniersrol erin. “Morgen gaan we naar Zwolle, Han. Dan kom je naast Bepb Bakhuys te hangen.” Na zoveel decennia zijn ze weer bij elkaar, de oude voetballer en de oude radioverslaggever. Han vond het prachtig.

“En dat precies een halve eeuw nadat mijn plaquette werd onthuld in het Olympisch Stadion. Dat ik dat jubileum juist in Overijssel mag meemaken. Ja, dat weten veel mensen niet van mij: ik was in 1902 mede-oprichter van Go Ahead uit Deventer, dat we sinds 1971 als Go Ahead Eagles kennen.” Zei Han.

Het was razend druk in het Zwolse archief, in de mijnen van de geschiedenis. Met een voor historische bijeenkomsten ongekende vrolijkheid werd de nieuwe vleugel van het gebouw geopend, met daarin een prachtige tentoonstelling over de twaalf provinciale sporthelden als Erben Wennemars (aanwezig), Nico Rienks (aanwezig), Daris Dhlomo (aanwezig), Bepb Bakhuys en Han Hollander (plaquette aanwezig). En voorzitter Erica Terpstra van NOC*NSF werd toegezongen: “Ik wil huilen aan je boezem als ik verloren heb. Ik wil huilen aan je boezem als ik gewonnen heb.” Of zoiets.

En toen ging de schaar in het spreekwoordelijke lint en zagen wij allen waarvoor we waren gekomen: de sporthelden van Overijssel. Behalve Erben Wennemars, want die stond al snel weer buiten met zijn zoon. “Ik vind het niet leuk, papa.” Maar goed, die knul is pas vier jaar oud en op die leeftijd zou ik ook liever buiten zijn spelen. Dus daar ging Wennemars, op de fiets met een stevig kinderzitje. Wedden dat hij snel even terugkomt om eens te kijken hoe alles eruit ziet?

En dat zouden jullie ook moeten doen! Het is prachtig wat er in een archief in Zwolle is gebeurd.

Ja, ja, Zwolle heerst!