Al vijftig jaar – maar dan ook precies - hangt in het Olympisch Stadion een plaquette van Han Hollander, omdat hij in 1928 de eerste radioverslaggever bij een voetbalwedstrijd was. Beter gezegd: in het Stadion hing die plaquette, want ik ben er donderdag mee vandoor gegaan! Voor de eerste keer in een halve eeuw heeft Hollander het Stadion verlaten en reed met mij op de fiets mee naar huis. En vrijdag gaan we weer op reis. De directeur vindt het goed, hoor. Foto’s erbij hoe Hollander in een plastic tas verdwijnt?

Op 22 april 1956 was de onthulling van deze plaquette in het Olympisch Stadion - als herinnering aan zijn verslag uit 1928. Deze hing in de Radiokamer, boven de Marathonpoort. Met andere woorden: dat is komende zaterdag precies een halve eeuw geleden. Maar toen kwam ik donderdag langs.

“Zullen we eens de wereld gaan verkennen?”, vroeg ik de legendarische verslaggever. En aldus geschiedde. Het was een leuke fietstocht door Amsterdam, van de ene naar de andere kant van de stad, zo dwars door de avondspits.

“Okee, leuk verzonnen allemaal, maar waarom haalt een sporthistoricus in vredesnaam die plaquette weg, die toch in het Stadion thuishoort?”

Dat wordt vrijdag wel duidelijk, want dan duikt Hollander op ergens aan de andere kant van het land. In zekere zin gaat de verslaggever morgen voor een paar maanden naar huis.

Later meer…