Het eerste sportfilm en –documentairefestival, dat in december vorig jaar in Den Bosch werd georganiseerd, krijgt een vervolg. Dat hebben de organisatoren, onder wie ondergetekende, donderdag besloten. De tweede editie is in april 2007, wederom in De Verkadefabriek in Den Bosch.

Op 6, 7 en 8 december 2005 werden in Den Bosch drie dagen gevuld met films en documentaires over sport. Ook waren veel filmmakers, journalisten,wetenschappers en sporters uitgenodigd om toelichting te geven op de beelden. Zo sprak Rini Wagtmans onder meer over de toekomst van de Tour de France, zag Jan Janssen voor de eerste keer de documentaire over zijn Tour-zege van 1968 en vermaakte Wilfried de Jong het publiek met oude documentaires uit zijn jaren bij Sportpaleis de Jong.

Zo moet het in april 2007 weer worden, alhoewel her en der de aanpak iets gewijzigd zal worden. Uit ervaring van 2005 blijkt bijvoorbeeld dat er ook weekenddagen opgenomen moeten worden in het programma, omdat met name types uit de Randstad serieus denken dat een retourtje Den Bosch onmogelijk is te doen binnen een week. Ik heb het echter zojuist op één middag nog gedaan!

En er wordt langer en beter nagedacht over het aanbod. Alhoewel films als Lagaan fantastisch zijn, zijn die wegens de lengte niet geschikt voor een festival.

Maar schrijf april 2007 dus vast in je agenda voor de tweede editie van het sportfilm en –documentairefestival!