Duitsland bereidt zich ook historisch voor op het WK Voetbal, schrijft loglega Micha Peters. Afgelopen weekend werd namelijk een nationaal historisch debat gehouden over de zwarte bladzijde uit de Duitse sportgeschiedenis: voetbal in de jaren van de nationaal-socialisten. Enkele maanden geleden verscheen in Duitsland hiervan een officieel onderzoek , in opdracht van de Duitse bond. Het is een moedig debat over een moedig onderzoek, dat we hier ook eens moesten doen. Maar goed, wij organiseren voorlopig geen WK en denken dat geschiedenis voorbij is.

Historicus Nils Havemann werd enkele jaren officieel gevraagd door de Duitse voetbalbond om eens een gronding onderzoek te verrichten naar hoe het Duitse voetbal zich heeft gedragen tijdens de nationaal-socialistische jaren, dus van 1933 tot en met 1945. Het is voor de eerste keer in dit land dat dit thema wetenschappelijk is bekeken.

Daarom werd afgelopen weekend een debat georganiseerd hierover. Micha Peters meldt:

‘De staatssecretaris van de Centrale Raad van Duitse joden, Stephan J. Kramer, verwelkomt het boek, maar maakte tevens duidelijk dat het lang heeft geduurd voordat men dit thema serieus durfde te behandelen. Het gaat er volgens hem niet om te kijken wie de schuldigen zijn, maar veel meer moeten wij de mechanismen begrijpen die ten grondslag lagen aan de ontwikkeling van het nazisme. ‘

Maar, zoals gezegd, het is moedig om dit historisch heikele punt uit te spitten. Tijd dat ook in Nederland er eens meer dan serieus wordt onderzocht wat er met het voetbal is gebeurd in de bezettingsjaren. Gelukkig ben ik bezig om hier een boek over te schrijven, dus hopelijk kan ik hieraan ook een bijdrage leveren.

Het verslag van het congres is hier na te lezen.