Woon je in Overijssel en wilde je altijd al eens voetballen in het Olympisch Stadion Amsterdam? Doe dan mee aan de Bep Bakhuys Bokaal, die het Historisch Centrum Overijssel organiseert. Het sportfeest gaat eindelijk beginnen! Wie kan het beste zijn beroemde kopbal nadoen? De finale is op 1 juli in het Olympisch Stadion – op historische grond dus.

Wat een droomkans voor voetballers uit Overijssel om te mogen spelen op het gras van het Olympisch Stadion. De plek waar in 1928 een olympische voetbalfinale werd gespeeld, waar Ajax zijn legendarische Mistwedstrijd speelde, waar Bakhuys zweefde naar zijn legendarische kopdoelpunt, waar Eusebio met Benfica een einde maakte aan de heerschappij van Real Madrid – dààr is op 1 juli de finale.

Het Historisch Centrum Overijsel meldt: ‘Beb Bakhuijs, zijn naam wordt ook wel geschreven als Bep Bakhuys, speelde in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw voor het Zwolse ZAC én voor Oranje. Zijn kopbal-doelpunt in 1934 in het Olympisch Stadion in Amsterdam gaf zijn naam een extra legendarische klank. Voor het Historisch Centrum Overijssel reden om de strijd rond de Beb Bakhuys Bokaal te organiseren.

‘Daarom gaat er, in het kader van de tentoonstelling ‘Echte Helden, honderd jaar sport in Overijssel’ een bus met voetballers en begeleiders naar Amsterdam om het doelpunt op de historische plaats na te spelen. Degenen die daar het best in slagen, gaan naar huis met de BBB en een prachtige prijs.'

Meedoen?

Als je hierbij wil zijn, moet je in Overijssel voetballen. De wedstrijd wordt voorafgegaan door voorrondes, waarvoor je je kan aanmelden bij het Historisch Centrum Overijssel. In de finale komen vier, geselecteerde, Overijsselse voetbalelftallen, zonder reservespelers, dus in totaal 44 spelers. Daarna krijgt dat team informatie over hoe dat doelpunt tot stand kwam om deze zo goed mogelijk na te doen. Een jury beoordeelt op verschillende criteria wat er allemaal klopt.

Het mooie is dat er extra punten zijn te verdienen naarmate de spelers meer weten over die wedstrijd van 1934 en de achtergronden hiervan. Het is dus niet alleen iets nadoen, lichamelijk kopiëren dus, maar ook het doen van historisch onderzoek. Ach, er zijn plekken, waar zo wat informatie is in te winnen.

Hoe dan ook: de winnaar is dat team dat het beste in staat is om de zweefkopbal na te doen én in staat is het tijdsbeeld van 1934 zo mooi en origineel mogelijk te vangen.

Doe mee, doe mee, doe mee.