Er is iets aan de hand met het Voetbalmuseum. Volgens de Zeeuwse krant PZC dinsdag trekt ook het Land van Ooit zich nu terug –vorige week nog de nieuwe locatie. Zeeland krijgt weer wat tijd om het instituut alsnog binnen te halen. Eén ding lijkt wel zeker: het museum zal niet worden vernoemd naar Johan Cruijff, waarover lang werd gesproken.

Jarenlang ging het goed met het Voetbalmuseum. Initiatiefnemer Matty Verkamman werkte in zijn eigen Zeeland aan een groot en spectaculair idee, waar zowel het Nederlandse als internationale voetbal op spectaculaire wijze wordt getoond. Hoe het allemaal is bedacht staat zelfs in boekvorm beschreven. In 2004 verscheen de bundel ‘Sporthistorie tussen feit en mythe’, waarin Verkamman de ultieme voetbalbeleving beschrijft: ‘Een uniek museum wordt geboren en we vernoemen het - uiteraard – naar Johan Cruijff.’

Geen Johan Cruijff Voetbalmuseum

Helaas is twee jaar later het nodige gedonder ontstaan, waarbij nog wel het minst belangrijk is dat Cruijff zijn naam niet zal verbinden aan het Voetbalmuseum. Belangrijker is dat er onduidelijkheid is ontstaan over de locatie.

De PZC schrijft: De verhitte discussies in Middelburg, tussen Middelburg en Vlissingen, tussen Middelburg en de provincie Zeeland en tussen de overheden en de initiatiefnemers van het museum, hebben Het Land van Ooit doen besluiten af te zien van betrokkenheid bij het museum in Middelburg. “Wij willen niet terechtkomen in deze discussies over wat wel en niet kan”, verklaart directeur M. Taminiau. “Wij doen niet meer mee.”

Er zouden weer gesprekken zijn met de provincie Zeeland, die de afgelopen tijd ruziënd uit elkaar valt als het Voetbalmuseum op de agenda staat. Vlissingen en Middelburg worden het niet eens en de provincie denkt er ook weer iets anders over. Uiterlijk 1 juli moeten we definitief weten wat er gaat gebeuren.

Het PZC schrijft verder: ‘Mocht het voetbalmuseum niet in Middelburg komen, dan is Het Land van Ooit nog wel hevig geïnteresseerd in de bouw van het museum op de terreinen van het pretpark in Drunen. Taminiau heeft daar nog “een zichtlocatie langs de rijksweg” beschikbaar waar het museum “prima zou passen”. En mocht de keuze van de initiatiefnemers dan inderdaad op Drunen vallen, dan doet Taminiau graag mee. “Dan zitten we ook mede aan het roer. Dan hebben we ook iets te zeggen over wat er komt. Nu is er in Middelburg nog zo veel onduidelijk, dat we daar onze energie niet in willen steken.”

Naast Verkamman zijn Johan Derksen, Hugo Borst en Jaap de Groot betrokken bij de realisatie van het Voetbalmuseum.