Stadion Feijenoord, ook bekend als De Kuip, viert maandag zijn 69e verjaardag. Op 27 maart 1937 was namelijk de officiële opening. Ook het Olympisch Stadion Amsterdam vindt dat leuk. Als bijdrage aan de feestvreugde start ik weer eens een serie over mijn favoriete voetbalstadion. Foto’s erbij?

De Kuip is sinds de opening niet alleen een voetbaltempel, maar ook een plek waar veel aan liefdadigheid en goede doelen is gedaan. Feyenoord had al in de jaren dertig namelijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel, net als veel andere sportclubs.

Op 31 juli 1937 bijvoorbeeld was het Rotterdamse RFC uitgenodigd om tegen Feyenoord te spelen. Een kleine 8.000 toeschouwers zagen de wedstrijd voor het Vakantie Kinderfeest van de Rotterdamse Vakantieschool, een instelling die ijverde voor een verblijf van 'bleekneusjes' in de natuur. Die Vakantieschool was blij hiermee: “Uiterlijk moge Feyenoord er stukken anders uitzien, innerlijk zijn ze daar aan de overkant dezelfden gebleven: mensen, die weten, hoe moeilijk het soms is, om de centen voor onze jongens en meisjes bij elkaar te krijgen.”

Watersnoodramp

Op 1 februari 1953 kostte de Watersnoodramp ruim 1.800 mensen het leven. Ook Rotterdam werd hierdoor getroffen: in het zuiden van de stad stond water en een massale stroom vluchtelingen trok naar de stad. In de Kuip werd slachtoffers daarom een eerste onderdak geboden.

“In de 'feestzaal' van het stadion staan lange rijen bedden,” schreef een verslaggever van het Rotterdams Nieuwsblad, “die hier noodgedwongen moeten blijven. Koffie, boterhammen en zelfs warm eten wordt hier door het personeel van het Rode Kruis rondgedeeld.” Op 2 februari bezocht koningin Juliana het Stadion om deze mensen moreel te steunen.

Op 15 februari was de wedstrijd Feyenoord-Heerenveen, met ruim 16.000 belangstellenden, voor het Nationale Rampenfonds. Ook leden en donateurs betaalden die dag toegang om zoveel mogelijk geld op te halen. Feyenoord won met 2-1 van de ploeg van Abe Lenstra.

Een kleine maand later, 7 maart 1953, werd voor een uitverkocht stadion de interland Nederland-Denemarken gespeeld voor dezelfde slachtoffers. In sociaal opzicht een hoogtepunt, maar voetbaltechnisch gezien een ramp voor Oranje dat met zijn amateurs met 1-2 verloor.

De Kuip was echter ook de plek waar Nederland voor het eerst kennismaakte met voetbalgeweld. Later deze week meer hierover.