Het Historisch Centrum Overijssel HCO organiseert de zogenaamde Bebp Bakhuys Bokaal. Voetballers uit die provincie worden opgeroepen zo goed mogelijk de beroemde kopbal van Bakhuys na te doen, waarmee hij namens het Nederlands Elftal in 1934 scoorde in het Olympisch Stadion. De finale van deze Bokaal is op exact dezelfde plek als in 1934: op het voetbalveld in dit Stadion. Het zal een soort Idols worden voor voetballers.

Op 22 april opent het HCO zijn deuren na een ingrijpende verbouwing. Om zichzelf goed onder de aandacht te brengen, is er tot en met september 2006 de tentoonstelling Echte Helden over een eeuw sport in Overijssel. Twaalf regionale sporters, die allemaal veel hebben betekend voor Overijssel, staan centraal in deze tentoonstelling.

Gedurende die maanden is er onder meer een Clubliederenfestival, een Sportquiz, een lezingencyclus en dus de Bebp Bakhuys Bokaal. Aan het laatste werkt het Olympisch Stadion dus ook mee.

Want het was namelijk hier dat Bepb Bakhuys zijn zweefduik maakte voordat hij de bal keihard achter de Belgische doelman kopte – voor Nederland een compleet nieuw verschijnsel. Deze actie staat nu nog bekend als een Kopbal à la Bakhuys. Om geschiedenis levendiger te maken, worden voetballers nu opgeroepen om te proberen hetzelfde te doen. Een soort Idols dus, maar dan voor kopballen.

Zoals HCO-directeur Bert Looper in dagblad De Stentor zegt: “Dan rijden we met een bus met misschien wel vijftig voetballers naar Amsterdam en een deskundige jury bepaalt dan welke kopbal het dichtst bij de originele uitvoering van Bakhuys komt. Dat kan een prachtig festijn worden.”

Volg deze site voor meer nieuws.