Eén van de beste Nederlandse voetballers ooit is Bep Bakhuys. In 23 interlands scoorde hij maar liefst 28 keer! Vorige week ontving ik uit Zwolle twee cd’s vol foto’s en documenten uit het leven van deze bijzondere voetballer. De mooiste hiervan heb ik geselecteerd. Het geboortekaartje van zijn enige dochter, zijn handtekening en een afscheidsliedje van zijn vrienden.

Bakhuys is in 1909 geboren op Nederlands-Indië en verhuisde als zesjarige naar Den Haag. Daar werd hij lid van voetbalclub Quick en daarna van HBS. In 1922 ging hij naar Zwolle, naar ZAC. Het werd het begin van een lange voetbalcarrière, die in Frankrijk zou eindigen.

In 1936 was zijn eerste huwelijk, met Maria Wilhelmina Meijer. Van haar kreeg hij één dochter. In 1951 werd dit huwelijk ontbonden om het vijf jaar later opnieuw te proberen, nu met Baligje van der Velden. In deze periode werden geen nieuwe kinderen geboren.

Eén van de acties die Bakhuys onsterfelijk heeft gemaakt is zijn kopbal tegen België in 1934. Ook was hij de eerste voetballer in Nederland, die voor geld ging spelen. Als professional vertrok hij in 1937 naar Frankrijk, omdat betaald voetbal hier nog verboden was. Iemand die betrapt werd door de KNVB op betaling als voetballer werd levenslang geschorst. Dan kun je dus beter naar het buitenland gaan.

Meer over deze voetballer dus achter deze klik.