Op 4 mei is bij het Olympisch Stadion een speciale dodenherdenking om stil te staan bij gevallen sporters in de Tweede Wereldoorlog. In 2005 gebeurde dit voor de eerste keer. Sport in de Tweede Wereldoorlog is een vergeten hoofdstuk. Om half één in de middag wordt de bijeenkomst gehouden en dat tijdstip is heel bewust gekozen.

Het is dus voor de tweede opeenvolgende keer dat er een herdenking is voor sporters, die zijn gestorven door oorlogsgeweld. Precies een jaar daarvoor spraken Erica Terpstra van NOC*NSF, oud-baanrenner Jan Derksen en Emilie Jaensch, voorzitter van Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid. Inmiddels zijn de voorbereidingen begonnen voor 4 mei 2006.

De plechtigheid zal beginnen om 12.30 uur. Dit tijdstip is niet willekeurig: op 3 september 1939 was om half één in de middag een voetbalwedstrijd gaande tussen DFC en SVV op het zogenaamde Zilveren Bal Toernooi in Rotterdam. Daar werd het nieuws bekendgemaakt dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië, Indië en Nieuw-Zeeland de Duitsers de oorlog hadden verklaard na de inval in Polen twee dagen eerder. Toen hoorde de Nederlandse sportwereld dus voor het eerst van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, alhoewel nog niet duidelijk was dat deze ook Nederland zou bereiken.

Veel sporters – het exacte aantal is onbekend - zijn gesneuveld tijdens de oorlog en mede daarom is de plechtigheid. Het sportleven in die tijd ging zo veel mogelijk door. Het gaf afleiding aan veel mensen van de dagelijkse zorgen. Zo stond bijvoorbeeld in het clubblad van Feyenoord in 1941: 'Een sportief vermaak is zelfs in deze tijd niet verkeerd, al zal men, ieder volgens zijn overtuiging, niet mogen vergeten zich te verdiepen in wat in deze wereld ons hoogste goed is. Vooral in deze tijd is afleiding gewenst, maar daarbij rust op alle leden een zware plicht.'

Nadere informatie volgt later. Hopelijk zien we elkaar in Amsterdam komende vier mei.