De Tibetaanse activist Wangpo Tethong heeft deze week een anti-Chinees spandoek ontrold nabij het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Enkele minuten later was hij alweer weg om uit handen te blijven van de 15.000 ordehandhavers. Er is nogal een relatie tussen de Olympische Spelen en de bezetting van Tibet, luidt zijn verklaring. Er zijn zelfs al stemmen voor een boycot van het evenement van 2008.

Het Chinese Nationale Volkscongres vergadert dezer dagen in Beijing om het een en ander te bespreken. Dat word uitzonderlijk goed bewaakt en elke demonstratie is verboden. Dat de Tibetaan er toch in is geslaagd een spandoek tegen de leider van het land te ontrollen en zich zelfs op de foto durfde laten zetten, is opvallend. Dat hij dat ook nog doet vlakbij de plek waar in 1989 een onbekend aantal studenten de dood vond na demonstraties springt helemaal in de kijker.

Hij zei nadat hij zich uit de voeten had gemaakt: “Ik ben boos en gefrustreerd om te zien dat de Tibetanen al ruim een halve eeuw hun onafhankelijkheid en zelfbeschikking worden ontzegd.”

Het Tibet Support Network verklaarde daarna dat er in de komende jaren meer acties zullen volgen, die zich op de Olympische Spelen van 2008 zullen concentreren.