In Zwolle, in het Historisch Centrum Overijssel HCO, wordt volop verbouwd. Op 22 april a.s. is alles af, waarna vele activiteiten starten rond de sportgeschiedenis van die provincie. Er komt zelfs een tribune in dit archief, vanwaar het WK Voetbal kan worden gevolgd!

Archieven zijn de mijnen van de geschiedenis. Er is niets leuker dan hier enkele dagen in af te dalen en rond te zwerven tussen feit en fictie, om daarna het gruis van de geschiedenis van het gezicht te kloppen.

Helaas kijkt niet iedereen zo naar de wereld van de archieven. De meeste mensen denken eerder aan stof, papier en merkwaardige types zonder snor en met baard, die op de Afdeling Vindt Uw Voorouders wanhopig zoeken naar blauw bloed in de familie - desnoods tot ergens in de twaalfde eeuw voor Mozes.

Twaalf sporthelden

Het archief in Zwolle doorbreekt deze visie door te heropenen met maandenlange activiteiten rond de lokale sporthelden. En dat zijn er nogal wat, voor de mensen die niet zo snel weten hoe Overijssel het de afgelopen eeuw heeft gedaan op sportgebied. Daarom maar even een lijst, die begint eind negentiende eeuw en eindigt in onze tijd.

1. Ch. Tibuad (wielrenner aan het einde van de negentiende eeuw)

2. Jasper Warner (voetbal, oud-voorzitter Voetbalbond)

3. Jan Olieslagers (aviateur, ofwel in een vliegtuig, pionier op dit gebied)

4. Kea Bouman (tennis)

5. Bep Bakhuys (voetbal)

6. Wim Peters (atletiek)

7. Piet Rozenburg (dammen)

8. Rienier Paping (schaatsen)

9. Hennie Kuiper (wielrennen)

10. Nico Rienks (roeien)

11. Ellen van Lange (atletiek)

12. Erben Wennemars (schaatsen)

Zover die mensen in leven zijn, werken ze mee in Zwolle. Ook keren ze in de tentoonstelling in het gebouw terug als iconen van hun tijd. En ze verschijnen op een kalender, want met twaalf namen kun je precies een jaar vullen.

Eigenlijk gebeurt er zoveel vanaf volgende maand in Zwolle dat het onmogelijk is om dit op een rij te zetten in een artikel korter dan tienduizend woorden. Daarom vat ik het maar even heel bondig samen.

Beb Bakhuys Bokaal

Op 11 maart 1934 schreef Bep Bakhuys geschiedenis. Nederland speelde die dag in het Olympisch Stadion tegen België. Na een kwartier spelen dook Bakhuys naar een bal, kopte en scoorde op die wijze. Zoiets was nog nooit vertoond op onze velden en daarom kennen we dit nog steeds als een kopbal a la Bakhuys.

'Wie doet het hem na?!', roept het Archief nu op. 'Alle voetbalclubs zijn uitgenodigd om de snoekduik van Beb Bakhuys zo getrouw of zo origineel mogelijk na te spelen. Zet het op video, stuur het op naar het HCO en win de authenticiteitsprijs of de originaliteitsprijs!'

En als alles goed gaat, wordt de finale hiervan op een heel bijzondere plaats georganiseerd.

Clubliederenfestival

Veel sportclubs hebben een clublied dat verder reikt dan: 'Pee! Es! Vee! Pee! Es! Vee! Pee! Es! Vee!' En daar wordt nu ook een prijsvraag omheen georganieerd.

[Begin citaatmoment] Win 1000 euro met het clublied van jouw sportvereniging! Alle verenigingen in de provincie Overijssel mogen meedoen. Hoe? Neem alleen of samen met andere leden van jouw sportvereniging jullie clublied op. [Einde citaatmoment]

Meer info over dit evenement is slechts een klik van u verwijderd.

Maar wat toch echt geinig is, is dat tijdens het WK Voetbal in het Archief gekeken kan worden naar de wedstrijden. En zo komen geschiedenis en actualiteit op een creatieve manier tezamen.

Waar anderen maar wat rondkletsen over hoe geschiedenis gebracht moet worden, wordt er in Zwolle gewerkt. Geen woorden, maar daden!