Het olympisch vuur in Turijn is vorige week niet op halve kracht gegaan, zoals milieuactivisten hadden bedacht. Op de Spelen van 2012 in Londen mogen we al blij zijn met een olympisch spaarlampje, want er zijn mensen die menen dat die zich in het donker gaan afspelen. En dan te bedenken dat er in 1976 twee olympische vuren brandden.

Alhoewel de feestcommissie in Turijn het idee wel aardig vond om het olympisch vuur wat te dempen vorige week zag ze er toch van af. Met die daad moest herdacht worden dat het Protocol van Kyoto op 16 februari precies een jaar officieel in werking is, omdat sinds 16 februari 2005 de Russen er ook aan meedoen. Een eerste verjaardag dus en met gedempt licht op de Winterspelen had de hele wereld er nogmaals van geweten. Maar de feestcommissie was bang dat het dempen had kunnen leiden tot het compleet uitgaan van het vuur. En dat was ook niet de bedoeling.

Desondanks wijzen milieumensjes er wel op dat deze Spelen de meest ecologische ooit zijn.

Londen 2012

In Londen mogen we dus al blij zijn als de zon schijnt. Een onderzoek van de BBC onder 140 Britse milieuexperts laat zien dat driekwart van de ondervraagden denkt dat de energieproblemen over zes jaar zo groot zijn dat de Spelen dat jaar zich wel eens in het donker kunnen afspelen.

Heel slim gebracht natuurlijk, want om te zeggen dat het Schotse Lossiemouth in de zomer van 2012 rekening moet houden met aanhoudende elektriciteitstoringen zorgt voor weinig aandacht van de wereldpers, in tegenstelling tot nu.

China 2008

En dan nog even het Chinese staatsnieuws. Langs die weg is bekend geworden dat de voorbereidingen voor de fakkeltocht van 2008 serieuze vormen beginnen aan te nemen. In tegenstelling tot Londen 2012 zullen daar vermoedelijk geen energieproblemen zijn – integendeel. Het vuur beklimt dan de Mount Everest, het hoogste punt ter wereld. Vorig jaar zijn de voorbereidingen hiervoor al begonnen.

Olympisch vuur weer naar Amsterdam?

Tot slot nog even een opvallend persberichtmoment: "About 70 Chinese cities and 28 cities outside China will be covered along the route for the Beijing Games' torch relay," volgens de feestcommissie in China. Hmm, zou dat betekenen dat ergens in 2008 het olympisch vuur weer in Amsterdam komt, net als in 2004?

Als dat zo is, moet de brandweer van te voren wel even worden ingelicht.