Als niemand rekening houdt met een gouden plak voor Marianne Timmer doet een computer dat al helemaal niet. Aldus weet de jury met een oog op de computerberekening voor het olympische schaatsen. Wederom is niets goed voorspeld, behalve dat Timmer de beste Nederlandse is. Dat is waar! En hoe.

Het Dossier Actuele Schaatsranglijst is weer geopend. Hiervoor verantwoordelijk is het samenwerkingsverband van TSS Speed Skating Ranking de Rijksuniversiteit Groningen en Jeroen Heijmans. Na eindelijk weer eens een goede voorspelling voor de 1.000 meter mannen zaterdag – één punt gehaald van de drie - gedroeg de realiteit zich een dag later compleet anders dan de berekeningen in de aanloop naar de Winterspelen.

De jury moet steeds vaker denken aan een weervrouw bij Het Journaal, die eens zei: “Computerberekeningen tonen aan dat het momenteel regent in Hilversum.” Een normaal mens kijkt even naar buiten om daarachter te komen, en hoeft daarvoor geen computer te raadplegen.

Zo lijkt het op de helft van deze Winterspelen ook te zijn: computerberekeningen tonen aan dat in de sport alles mogelijk is. En inderdaad: bijna geen enkele berekende voorspelling klopt. Tot zover de tussenanalyse en over naar de vrouwen van gisteren.

Het oordeel

Allereerst wat was berekend door Getuige Computer.

1. Chiara Simionato ITA

2. Jennifer Rodriguez USA

3. Cindy Klassen CAN

Beste Nederlandse

4. Marianne Timmer

En de uitslag is:

1. Marianne Timmer NED

2. Cindy Klassen CAN

3. Anni Friesinger GER

Dat van de beste Nederlandse klopt, vindt de jury. Een plusje wordt hiervoor gegeven – meer niet. Daarvoor weken de berekende winnaressen van goud en zilver te veel af van de werkelijkheid met respectievelijk een dertiende en tiende plaats.

The computer has been drinking, not me.

Een 0+ derhalve. Met de drie eerder behaalde punten is de totaalscore nu drie plus.

De volgende zitting

Computerberekeningen hebben aangetoond dat komende woensdag de 1.500 meter mannen op het programma staat. Dientengevolge zal daarna de volgende zitting zijn.

De berekening voor die afstand is:

1. Shani Davis USA

2. Mark Tuitert NED

3. Chad Hedrick USA

Waarvan de nummer twee dus niet aanwezig is, wat de computer ook al wist. Daarom per goede voorspelling anderhalve punt.

Computerberekeningen tonen aan dat deze zitting is gesloten.