De jury is allereerst misnoegd over de bronzen medaille, die Jan Bos is onthouden door zijn start in de buitenbaan. Het was precies het nadelige verschil van 0,1 seconde, dat hem brons heeft gekost. De jury is echter ook verheugd, omdat de olympische rekenaars eindelijk weer één punt hebben. Shani Davis won als verwacht goud op de 1.000 meter.

Wat deed het schema van het samenwerkingsverband van TSS Speed Skating Ranking, de Rijksuniversiteit Groningen en Jeroen Heijmans zaterdag tijdens de 1.000 meter mannen? We kijken even naar wat werd voorzien.

1000 meter

1. Shani Davis USA

2. Jan Bos NED

3. Jeremy Wotherspoon CAN

En de uitslag is:

1. Shani Davis USA

2. Joey Cheek USA

3. Erben Wennemars NED

De nummer één was dus juist voorzien. Dat betekent één punt van de drie die zaterdag waren te verdienen. Het totaal bedraagt nu drie.

Tot slot vraagt de jury nog even uw aandacht voor hogere schaatswiskunde. Volgens een Noorse wiskundige dit weekend bedraagt het gemiddelde verschil tussen rijders die in de binnen- of de buitenbaan starten 0,1 seconde. De buitenbaan is ongunstig, en precies daar moest Bos starten. Het verschil met het erepodium, waarop alleen rijders staan die in de binnenbaan begonnen, bedroeg zaterdag exact die korte tijdsspanne.

De jury hoopt op een reactie van de feestcommissie van het olympische schaatsen.

En nu?

Over naar de volgende berekening. Het olympische computerprogramma voorziet voor de 1000 meter vrouwen van zondag.

1. Chiara Simionato ITA

2. Jennifer Rodriguez USA

3. Cindy Klassen CAN

Beste Nederlandse

4. Marianne Timmer

Maandag een nieuw oordeel in deze affaire.