Bij de eerste internationale bobsleewedstrijd uit de geschiedenis kwam meteen een Nederlander in actie. In 1929 waren Nederlanders zelfs Europees Kampioen! Dit zijn opvallende weetjes uit de geschiedenis van de bobslee en de Bobslee Bond Nederland . Al in 1907 verongelukte een Nederlandse bobber op de beroemde baan Cresta Run

Op 12 februari 1883 werden op initiatief van de Engelse schrijver John Addington Symonds voor het eerst internationale sleeraces gehouden. Daar was onder de achttien deelnemers één Nederlander! Een jaar later organiseerden de Engelsman Majoor W.H. Bulpett en Zwitser Peter Badrutt de eerste sleeraces in de St Moritz en in 1886 werd hier op de Cresta Run voor het eerst in de skeletonpositie (liggend op de buik, hoofd naar voren) gesleed.

Jules graaf van Bylandt, geboren in 1863, was ‘…one of the most talented all-round sportsmen ever to make an annual pilgrimage to St Moritz…’. Al sinds 1897 was hij actief op de Cresta. In 1905 zette hij de beste tijd van het seizoen neer. Op 18 februari 1907 kwam hij om op de Cresta nadat een baanarbeider vergat een plank te verwijderen...

Meer Nederlandse bobsleeërs waren al voor de Tweede Wereldoorlog actief: in 1904 was jhr D. van Lennep de snelste piloot op de baan van St. Moritz en op de Olympische Winterspelen van 1928 in St Moritz behaalde de vijfbob met Curt van der Sandt (piloot), Henri Dekking, Jacques Delprat, Jacques Menten en jhr Edwin Texeira de Mattos een elfde plaats.

In 1929 namen P.M. Metzelaar en E. van der Pol aan de eerste EK in Davos en werden kampioen!

Op de Spelen van 1936 in Garmisch Partenkirchen behaalde de tweebob van Sam Dunlop en baron Willem Gevers een tiende plaats! Piloot Dunlop was daar de Nederlandse vlaggendrager.

Voor de oorlog kon in Nederland zelfs worden geoefend! In de twintiger jaren werd op de Pinkeberg bij Arnhem meerdere malen een bobsleebaan aangelegd, waar met tweebobs op werd gesleed.

Met zo’n lange geschiedenis is het dus niet meer dan normaal dat er ook op deze Winterspelen bobsleeërs in het Nederlands team zitten.

De gebruikte foto is uit de collectie van Ton Bijkerk. Tevens dank aan de BSBN.