Vooraf: de jury heeft niets te maken met het verhaal Marianne Timmer en wenst hierop niet te worden aangesproken. Wij zijn nu in zitting bijeen om uitspraak te doen over de olympische computer- berekeningen voor de 500 meter vrouwen. Was u al gaan staan?

Voor ons ligt wederom het Dossier Actuele Schaatsranglijst. Verantwoordelijk hiervoor is een samenwerkingsverband van TSS Speed Skating Ranking, de Rijksuniversiteit Groningen en Jeroen Heijmans.

Op 7 februari heeft deze samenzwering verklaard dat Nederland weinig rekening moet houden met olympisch eremetaal. Als bewijs hiervoor is een lijst opgesteld met de beste schaatsers ter wereld van dit moment. Na beoordelingen van de 5.000 meter mannen zaterdag, de 3.000 meter vrouwen zondag en de 500 meter mannen ligt nu de 500 meter voor de vrouwen onder de hamer.

Dit is wat de computer had berekend:

1. Manli Wang CHN

2. Sayuri Yoshii JPN

3. Sayuri Osuga JPN

Beste Nederlandse

10. Marianne Timmer

En dit is wat er is gebeurd

1. Svetlana Zjoerova RUS

2. Manli Wang CHN

3. Hui Ren CHN

Beste Nederlandse

12. Annette Gerritsen

De uitspraak

Na een nacht beraad is de jury tot het volgende oordeel gekomen: nul punten. Wang staat in de Top Drie, maar op een andere plaats. En nogmaals: dat Timmer uit de lijst is verdwenen, is niet onze verantwoordelijkheid. Dien uw protest maar in bij de Noorse ambassade, maar laat de jury erbuiten.

De totaalscore bedraagt nu twee punten. Van de twaalf, die waren te verdienen.

Tot zover de uitspraak. Komende zaterdag is de volgende zitting over de 1.000 meter mannen. Als berekening staat nu:

1000 meter

1. Shani Davis USA

2. Jan Bos NED

3. Jeremy Wotherspoon CAN

U kunt weer gaan zitten, volkse elementen.