Dat Gretha Smit is opgenomen in de Nederlandse vrouwenploeg voor de achtervolging is een kleine olympische troost voor de schaatster, die niet mag meedoen aan de 5.000 meter. “Hoezo niet meedoen?”, vraagt schaatshistoricus Marnix Koolhaas zich hardop af. Met een sterk voorbeeld uit de sportgeschiedenis biedt hij Smit een mogelijkheid aan om zich wél te plaatsen voor de 5.000 meter. Het kost wel een paar centen.

Koolhaas legt uit:

Moeten we allemaal meehuilen met Gretha Smit of is er nog hoop? Door de tegenvallende prestatie van Monique Kleinsman op de Olympische 3000 meter (17e) kreeg Nederland op de langste schaatsafstand voor vrouwen, de 5000 meter, slechts twee startplaatsen toebedeeld. Smit had zich bij het OKT als derde Nederlandse geplaatst, maar lijkt nu dus de pineut te worden van het falen van Kleinsman.

Smit is voor de Olympische 5000 meter nu eerste reserve, en kan slechts hopen op een blessure of een afmelding van één van de zestien geplaatste rijdsters. Of is er toch nog een alternatieve route naar een startbewijs voor Gretha? De 5.000 meter staat pas voor 25 februari op het programma, dus heeft ze tijd zat voor eigen initiatief.

Goed voorbeeld doet volgen

Op de Winterspelen van 1994 stond de Italiaanse Elena Belci voor hetzelfde probleem. Ze was een serieuze kanshebster voor eremetaal op de 5000 meter.

Maar op de 3000 meter was Belci gediskwalificeerd. Omdat haar landgenote Elisabetta Pizio als 18e was geëindigd op de 3000 meter, was Italië tweede reserve voor een startplaats op de 5000 meter.

En ja, wat doe je dan als je graag wilt starten? Dan informeer je eens bij geplaatste collega's hoe graag die eigenlijk willen rijden.

Hoe het werkelijk is gegaan weten we niet, maar het was opvallend dat de Poolse Ewa Borkowska en de Roemeense Mihaela Dascalu zich op het laatste moment terugtrokken voor de 5000 meter. Toevallig twee rijdsters die de vijf kilometer niet als hun favoriete afstand beschouwden. En toevallig ook twee rijdsters uit schaatslanden die wel wat extra financiële steun konden gebruiken.

Zo kon Elena Belci ondanks haar diskwalificatie op de 3000 meter alsnog op het startbewijs van haar landgenote Pizio starten op haar favoriete 5000 meter. Helaas miste Belci net een medaille en werd vierde.

Tip voor Ab Krook: ga eens praten met de Polen 9Katarzyna Wojcicka) of met de Oostenrijkers (Anna Rokita) De 5000 meter is niet hun favoriete afstand, en wellicht zijn zij bereid om zich voor wat euro's ziek te melden?

Thuisblijven beter dan winnen?

Tot zover Koolhaas. Zijn boodschap is duidelijk aan de Nederlandse ploeg. Stap op genoemde schaatsers af, bied ze een goede som geld en misschien rijdt Smit alsnog.

Ga niet piepen over de olympische gedachte, want topsport is tenslotte uitgevonden om te winnen. En Olympische Spelen is topsport.

Als Nederland toch niets doet voor Smit, heb ik het betrapt op een alternatieve olympische gedachte: Thuisblijven is beter dan meedoen.