Sta op, stervelingen! Hier is de jury met een nieuw oordeel over de computer- berekeningen voor de Winterspelen. Tot nu toe waren twee van de zes ereplaatsen bij het schaatsen goed, maar met de 500 meter mannen ging het helemaal anders. De jury is niet mild vandaag.

Vooraf: student Bertus Talsma heeft meegeholpen aan de berekeningen. En dat is wat anders dan een voorspelling, schreef hij maandag: ‘Het was geen voorspelling maar een stand van zaken over de afgelopen twee seizoenen. Het is dus meer een vergelijking of de huidige top aan de verwachting voldoet. We kunnen dus vaststellen dat Friesinger enorm teleur stelde. Desondanks ben ik wel benieuwd wat de einduitslag wordt.’

Nou, dan volgt hier de uitslag. Wat werd er gezegd/berekend/voorspeld voor de mannen 500 meter?

1. Joji Kato JPN

2. Fengtong Yu CHN

3. Joey Cheek USA

Beste Nederlander:

9. Jan Bos

En wat was de realiteit?

1. Joey Cheek USA

2. Dmitry Dorofeyev RUS

3. Kang Seok Lee KOR

Beste Nederlander:

11. Jan Bos

Dat Bos als beste Nederlander is genoemd, alhoewel wat slechter dan berekend, stemt de jury iets milder. Maar voor de rest nul punten, ondanks Cheek, die in de Top Drie was bedacht door het digitale monster. Maar wel op een andere plek.

Dus: één punt na zaterdag en nog één op zondag en nul vandaag maakt twee in totaal, op een totaal van negen potentiële punten.

Computers kunnen geen toekomst voorspellen, in ieder geval nu nog niet.

Dinsdag keert de jury terug voor een oordeel over de 500 meter vrouwen. De berekening hiervoor is:

1. Manli Wang CHN

2. Sayuri Yoshii JPN

3. Sayuri Osuga JPN

Beste Nederlandse

10. Marianne Timmer

De stervelingen mogen weer gaan zitten. De jury is moe en gaat nu naar huis.