Door de presentatie van het nieuwe oude WK-shirt van Oranje is Hugo Borst boos geworden. In zijn column in het Algemeen Dagblad beschuldigt hij Nike van ordinair jatten. In oktober werd bekend dat Oranje op het WK Voetbal in het shirt van 1905 speelt. Nike snapt niets van de opwinding.

Samen met voetbalhistoricus en journalist Matty Verkamman was hij op het idee gekomen om dat oude shirt te gebruiken – het eerste officiële tenue van het Nederlands Elftal. (Voor de statistici: dat is iets anders dan Oranje, omdat het Nederlands Elftal pas sinds 1907 in oranje tenue speelt.)

Dat idee sloeg aan bij Nike, dat echter niet de credits geeft aan Borst en Verkamman. Zoals Borst nu schrijft:

‘Welkom in de voetbalwereld, zei ik buiten tegen mezelf. Of is het toch de gewone zakenwereld? Ik vind het allemaal zo ontzettend onfatsoenlijk en asociaal, maar kennelijk kom je als groot bedrijf gemakkelijk weg met het stelen van andermans ideeën.

De cowboys zijn heel rijk en hebben goede advocaten, maar voor mij is het een principekwestie geworden. In de week van de presentatie van onze shirts, krijgt Nike een aangetekende brief van mijn raadsman. Je moet in je leven alles een keer gedaan hebben. Tot een kort geding was het nog niet gekomen. Eén voordeel. Oranje loopt er in Duitsland eindelijk eens pico bello bij.’

Nike hangt dus een proces boven het hoofd. Hugo: mijn steun heb je. Of je er op zat te wachten, is natuurlijk weer een tweede. In ieder geval begrijpt Nike niets van al die opwinding.