De jury heeft plaatsgenomen om een oordeel te vellen over de voorspellingen over de Nederlandse schaatsers op de Winterspelen. Een computer voorziet namelijk geen gouden medailles. Dus gaan we nu tellen: eerlijk doch streng. Het eerste punt van de drie is binnen.

Een samenwerkingsverband van TSS Speed Skating Ranking, de Rijksuniversiteit Groningen en Jeroen Heijmans heeft op 7 februari verklaard dat Nederland weinig rekening moet houden met olympisch eremetaal. Er is een lijst opgesteld met de beste schaatsers ter wereld van dit moment.

Volgens het persbericht: ‘Deze ranglijst is tot stand gekomen door de uitslagen van alle internationale schaatswedstrijden te vergelijken. Doorslaggevend voor de nieuwe ranglijst is niet, zoals bij de Adelskalender, het puntentotaal van de persoonlijke records van de schaats(st)ers, maar alle onderlinge verschillen en het zogeheten ‘gewogen gemiddelde’ van de beste resultaten in de afgelopen seizoenen. Bij de samenstelling van de TSS Speed Skating Ranking zijn derhalve ook correcties toegepast op het feit dat er op verschillende banen wordt gereden.’

En nu de punten!

Die Top Drie pakken we vanaf nu elke keer erbij als er een afstand is geschaatst. Voor elke goede voorspelling staat één punt. Het maximaal aantal te verdienen punten per afstand is dus drie als goud, zilver én brons goed waren voorzien. De hele Winterspelen bij elkaar zijn goed voor dertig punten. (De ploegenachtervolging is niet meegenomen in de voorspelling.) Vijftien punten of meer is dus een voldoende.

Wel, wat werd gezegd over de 5.000 meter mannen?

1. Chad Hedrick USA

2. Oystein Grødum NOR

3. Bob de Jong NED

En wat was de echte uitslag?

1. Chad Hedrick USA

2. Sven Kramer NED

3. Enrico Fabris ITA

Wat zegt de jury hierover?

“Eén punt!”

De volgende test

Zondagmiddag komt de jury weer bij elkaar voor een oordeel over de 3.000 meter vrouwen. De voorspelde Top Drie:

1. Anni Friesinger GER

2. Claudia Pechstein GER

3. Cindy Klassen CAN

Beste Nederlandse

4. Ireen Wüst