Gianni Romme betreurt dat hij bij de Winterspelen van 2002 geen vlaggendrager wilde zijn tijdens de openingsceremonie. Dat zei hij vrijdag bij Langs De Lijn. “We maakten onszelf toen gek. Bij die ceremonie moet je te lang staan, zeiden we. Het is niet goed voor de voorbereiding. Wat een onzin, want zo’n bijeenkomst geeft je juist extra kracht.”

In 2002 ontstond in de aanloop naar de Winterspelen in Salt Lake City gedonder over welke Nederlander de vlag zou dragen tijdens de presentatie in het Olympisch Stadion. In eerste instantie werd Rintje Ritsma hiervoor gevraagd, maar die bedankte. Romme deed hierop hetzelfde, met als argument dat zo’n lange plechtigheid in de kou wel een funest zou kunnen zijn voor de olympische races.

En daarvan heeft Romme nu oprecht spijt. “Gerard van Velde was er wel bij vier jaar geleden en die heeft daarna goud gewonnen. Derek Parra moest meteen de eerste dag rijden, maar die was er ook. Hij haalde er juist extra energie uit om wél aanwezig te zijn bij de opening. Had ik het toch maar gedaan, maar ja, we maakten onszelf toen gek.”

Romme droeg in 1998 wel de vlag bij de slotceremonie. “Maar daarvoor word je gevraagd vanwege je prestaties op die Spelen. Als je dan de vlag mag dragen, weet je dat je het heel goed hebt gedaan.”

Vrijdagavond droeg Jan Bos de Nederlandse vlag het Stadion binnen. “En terecht”, aldus Romme.