Yes! Weer een lijstje, na de Schaatslijst Aller Tijden en de slechte voorspelling voor Turijn 2006. Geen enkele Nederlandse schaatser is namelijk de beste ter wereld, zeggen nieuwe berekeningen aan de vooravond van de Spelen. Nu wordt echter over een periode van twee jaar gekeken en daarom is Jaap Eden (1873-1925) niet meer de beste op de 5.000 meter.

Bij de Schaatslijst Aller Tijden was door middel van een computerprogramma uitgerekend wie er sinds 1895 de beste was op de verschillende afstanden. Zo werd Eden de beste 5.000 meterrijder aller tijden, alhoewel die goede man ruim driekwart eeuw dood is.

Dit model leverde in ieder geval nogal wat discussie op en wie weet gebeurt dat nu weer. Brand maar los, zou ik zeggen. Maar eerst even uitleggen wat er aan de hand is om enigszins te weten wat er aan de hand is, zodat er een beter oordeel gegeven kan worden. Grote ego’s met kleine meningen schuiven maar aan bij Barend en Van Dorp en niet hier.

Wederom in een samenwerkingsverband tussenTSS Speed Skating Ranking, De Rijksuniversiteit Groningen en Jeroen Heijmans is een computer losgelaten op de resultaten van de schaatsers van de afgelopen twee seizoenen. Jaap Eden doet toch niet meer mee, dus waarom niet?

Het persbericht meldt: ‘Ook deze ranglijst is tot stand gekomen door de uitslagen van alle internationale schaatswedstrijden te vergelijken. Doorslaggevend voor de nieuwe ranglijst is niet, zoals bij de Adelskalender, het puntentotaal van de persoonlijke records van de schaats(st)ers, maar alle onderlinge verschillen en het zogeheten ‘gewogen gemiddelde’ van de beste resultaten in de afgelopen seizoenen. Bij de samenstelling van de TSS Speed Skating Ranking zijn derhalve ook correcties toegepast op het feit dat er op verschillende banen wordt gereden.’

Deze overweging meenemende levert dus nieuwe lijstjes op, die fijn in een rijtje zijn gezet.

Maar wat zeggen die berekeningen over de komende Winterspelen? Wat maakt het uit hoe iemand het de afgelopen twee jaar heeft gedaan voor een toernooi dat nog niet eens is begonnen? Elke sporter weet tenslotte dat de volgende wedstrijd het belangrijkste is, en dat het verleden voorbij is. Ongeacht welk computermodel er op zijn of haar verleden wordt losgelaten.

Daarom vroeg ik Gert Klooster: “De Nederlandse schaatsers maken dus volgens deze berekeningen weinig kans op een gouden medaille indien de resultaten uit het recente verleden worden gespiegeld naar de toekomst?

Klooster: “Ja, zo zou je dat wel kunnen zeggen.”

“Maar jullie voorspelden vorige maand nog dat Shani Davis wereldkampioen sprint zou worden en daar klopte niets van.”

“Dat is waar, maar dat kwam onder andere omdat hij zich misschien verstopte om niet teveel aandacht te trekken.”

“Dus uiteindelijk kan een sporter zich anders gedragen dan een computermodel denkt?”

“Gelukkig wel.”

Dan heb ik het nu begrepen! Het computermodel laat zien hoe de internationale schaatsers er nu voor staan na de afgelopen twee jaren, maar zegt niets over wat ze gaan doen op de Winterspelen. De Nederlanders kunnen dus blijven.