Op de voorgevel van het Olympisch Stadion zijn de Vijf van Cruijff vervangen door vijf nieuwe banieren. Olympisch kampioene Yvonne van Gennip heeft woensdagavond tijdens een bijeenkomst van oud-Olympiërs haar keuze gepresenteerd. “Het was zo moeilijk”, verzuchtte ze vlak voor de onthulling. "De Kneet bijvoorbeeld heb ik niet gekozen en daar heb ik nu al bijna spijt van.” Hier een overzicht wie Van Gennip wél heeft geselecteerd.

De foto’s hangen op willekeurige volgorde. Dat Cruijff de rij opent en Ritsma juist sluit, zegt niets over de waardering van Van Gennip.

Leontien van Moorsel

Bij Leontien van Moorsel geeft Van Gennip als reden: “Haar comeback in 1998 als wereldkampioen in Valkenburg vond ik bijzonder indrukwekkend. Maar het is haar hele carrière waarvoor ik respect heb. Ik keek altijd naar haar; ging er echt voor zitten. Ze heeft een enorm karakter, petje af.”

Johan Cruijff

“Hij is het boegbeeld van voetbal én van Nederland, ook door zijn taalgebruik en zijn Foundation. Cruijff is een voorbeeldfiguur, die zijn bekendheid op een goede manier gebruikt. Hij is een goed mens, en dat vind ik ook belangrijk.”

Esther Vergeer

“Ze is een coryfee, voor wie ik een enorm respect heb. Naast de sport zelf moet ze ook nog haar rolstoel bedienen – dubbel getalenteerd dus! Pure topsport.”

Inge de Bruijn

“Er is geen Nederlander met meer olympische medailles dan Inge de Bruijn: acht in totaal. Elke keer staat ze er weer. Aan drie Olympische Spelen heeft ze meegedaan. Sydney 2000 was haar jaar. Om er in Athene na vier jaar wéér te staan, is helemaal knap.”

Rintje Ritsma

“Hij verdient erkenning voor alles wat hij heeft gedaan. Door hem is het hele schaatsen veranderd met een succesvolle commerciële ploeg. Hij stond zo lang aan de top en heeft zoveel in beweging gezet. Als je zijn behaalde titels ziet, word je stil van bewondering.”

Deze vijf banieren blijven zo’n drie maanden hangen. Daarna worden ze vervangen door de keuze van een nog te selecteren andere sporter.