Vlak voor de aftrap van de Olympische Winterspelen is een vernietigend onderzoek verschenen naar de lobby van Nagano om in 1998 dit evenement binnen te halen. De Amerikaanse krant Desert News deed hier maandag verslag van. Veel bewijsmateriaal is bewust vernietigd en IOC-leden zijn te veel in de watten gelegd. Ook zijn er grote bedragen ‘verdwenen’.

Op 15 juni 1991 won Nagano nipt de race tegen Salt Lake voor toewijzing van de Winterspelen van 1998. Vanaf het begin werd getwijfeld aan de manier waarop het bid-comité van deze stad dit had gedaan, alhoewel er dus geen directe bewijzen van omkoping en excessieve geschenken meer waren. Toch is veertien jaar na die stemming een zogenaamde Nagano Prefecture Investigation Group Report verschenen op bevel van lokale autoriteiten.

De onderzoeksgroep komt meteen met een hard verwijt: het zich ontdoen van belastende documenten is een bewuste daad geweest om te voorkomen dat bepaalde feiten niet gereconstrueerd kunnen worden.

Door verhoren van betrokkenen en het opsporen van andere documenten zijn nu meer beschuldigingen geuit. Zo is er per IOC-lid gemiddeld $5.700 uitgegeven aan geschenken waar toentertijd maximaal $200 was toegestaan. Ook werd er per IOC-lid $46.500 besteed om die te ‘vermaken’. Tijdens de verkiezing in 1991 is $776.000 gebruikt door Nagano op een manier, die niet meer is te traceren. De belastende documenten zijn vernietigd, ondanks de wettelijke plicht die minimaal vijf jaar te bewaren.

Een lid van het bid-comité verklaarde tijdens een verhoor dat die papieren weg zijn, omdat die “problemen zouden kunnen veroorzaken als ze waren bewaard”. Daarmee wordt bedoeld dat er persoonlijke informatie én IOC-materiaal op straat zou kunnen komen, wat beter niet kon gebeuren, aldus de Amerikaanse krant.

In een eerste reactie zei Dick Pound van het IOC nog niets te weten van dit onderzoek. Pound leidde het onderzoek naar de schandalen rond - nota bene! – Salt Lake City voor het binnenhalen van de Olympische Winterspelen van 2002. Deze omkoopaffaire leidde tot een groot onderzoek naar het functioneren van het IOC en nieuwe, strenge regels voor olympische kandidaatsteden.