Dat striptekenaar Henk Sprenger van Kick Wilstra is overleden, was bij Faas Wilkes tot maandagmiddag 16.40 uur niet bekend. En dat terwijl de stripheld mede naar hem was vernoemd! Ik dacht die middag eens van: ‘Kom, ik bel Wilkes eens met de vraag of hij veel is aangesproken op Kick Wilstra.’ Waarop de voormalige stervoetballer mij weer vroeg: “Hoezo?”

Het verbaasde me wel dat niemand eerder op het idee was gekomen om de enig overlevende van de naam Kick Wilstra te vragen naar zijn herinneringen aan de strip. Tenslotte zijn Abe Lenstra en Kick Smit al enige tijd overleden en nu dus ook de geestelijk vader van de voetballer op papier.

“Ik heb nog steeds een album van die strip thuis”, wist Wilkes toen hij over de eerste verbazing heen was. “Ik vind het wel leuk.”

Was het niet verwarrend voor sommige mensen, dat ze Wilkes en Wilstra door elkaar heen haalden? “Nee hoor, dat kan ik me niet herinneren. Ik ben volgens mij nooit als Wilstra aangesproken. Nog een goede middag, verder.”

Nog één klein dingetje, zo voor de statistieken. Hebben Lenstra, Smit en Wilkes ooit samen in één officiële interland van Oranje gespeeld, als een personificatie van Kick Wilstra?

Helaas, na wat zoeken rest mij niets anders dan dit stripfiguur fictief blijft. Wilkes debuteerde in 1946 en Lenstra in 1940; Smit stopte in 1946 als international. Smit en Wilkes speelden samen op 12 mei en 27 november 1946. Smit en Lenstra werden nooit tegelijkertijd opgesteld en Lenstra en Wilkes hebben elkaar een redelijk aantal keren ontmoet als collega-international.

Maar dus nooit alledrie tegelijk.