Sportgeschiedenis wordt steeds leuker. In Zwolle wordt namelijk gewerkt aan een nieuwe Geschiedenishal en ze verzinnen daar leuke dingen. Scholieren uit de provincie Overijssel worden opgeroepen om opnieuw een kopbal à la Bakhuys te maken, zoals de meester zelf dat in 1934 tegen België deed. Hier wat tips voor een mooie imitatie.

Het is 11 maart 1934 en Nederland speelt die dag in het Olympisch Stadion een thuiswedstrijd tegen België. Al in de eerste minuut scoren de bezoekers, waarna Oranje de jacht op de gelijkmaker opent. In de vijftiende minuut wordt voetbalgeschiedenis geschreven door Bakhuys én Frank Wels, die vanaf rechts een voorzet geeft.

Want die bal van de kleine Wels van Unitas uit Gorinchem wordt zo strak voor het goal geplaatst dat Bakhuys wordt gedwongen tot het maken van een duik om de bal nog met het hoofd te kunnen raken. In een reflex doet hij dat en de bal knalt keihard achter de verbaasde Belgische doelman, die zoiets nog nooit heeft gezien. Net als de 32.000 toeschouwers trouwens, die uit hun plaatje gaan van deze aktie, die sindsdien bekend staat als een Kopbal à la Bakhuys. Om het feestje compleet te maken eindigt deze wedstrijd in een 9-3 zege van Oranje, met vijf doelpunten van Leen Vente.

Tien! Tien!

Nog meer geschiedenis wordt in deze interland geschreven, omdat voor de eerste keer in Nederland de yell ‘Tien! Tien!’ wordt aangeheven door de toeschouwers als de negende goal is gevallen. ‘Velen hebben dat uitermate onsportief gevonden en in de pers, zowel als door de radio, is daartegen een grote actie gevoerd,’ schreef voetbalverslaggever ir. Ad van Emmenes hierover.

Hij was het overigens niet eens met de verwijten: ‘Een dergelijk feit - voor het eerst dubbele cijfers in een interlandwedstrijd van ons land, althans in ons voordeel [Van Emmenes heeft het hier over de 12-2 nederlaag van Oranje in Engeland in 1907, jRRT] - wilde men graag ook eens meemaken en men smeekte dus als het ware om het tiende goaltje.’

De legendarische sportjournalist Joris van den Bergh dacht hier echter anders over: ‘Onze spelers hadden deze aanvuring niet nodig. Voor onze spelers bedoeld, vuurde deze kreet echter de Belgen aan. Bij latere gelegenheid werd het geval nog eens opgehaald. “Als die schreeuwlelijk zijn mond had gehouden, zouden het dubbele cijfers zijn geworden. Hij had de Belgen een nieuw doel, de verbeten wil tot het maximale ingeschreeuwd”’.

En nu zelf

Zo ging het dus met Bakhuys en zijn kopbal. Om deze goed na te doen, moet de voorzet van rechts komen, scherp worden voorgetrokken, waarna de kopper een stevige snoekduik maakt om de keeper verbluft en misschien huilend achter te laten. Als het publiek daarna ook nog “Tien! Tien!” gaat roepen, is de winnaar bekend.

En de winnaar krijgt als het aan mij ligt een uitnodiging om op exact dezelfde plek als in 1934 zijn imitatie te doen, dus in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Veel succes! De nieuwe Geschiedenishal wordt op 21 april 2006 geopend.