Voor het Nederlandse zwemmen is het jaar 2008 gelijk aan de Ster van Bethlehem, die de weg moet wijzen naar iets moois. Behalve het leveren van kanshebbers op de Olympische Spelen is Nederland dan gastheer van het EK. En een dag nadat we wisten dat er in 2005 150 sportboeken zijn verschenen, is er nieuws over een Groot Zwemboek, dat in 2008 moet verschijnen. Zwemspecialist Jos van Kuijeren en John Volkers van de Volkskrant gaan dit maken.

Heel veel zwemnieuws opeens aan het einde van 2005: afscheid van Edith van Dijk, het Pieter-bad in Eindhoven en dus het EK 2008 in Nederland. Om alle ambities kracht bij te zetten, werd vorige week in het Olympisch Stadion een accoord getekend tussen de Zwembond, Speedo en reisorganisatie ATP.

En hoe gaat het boek eruit zien, Jos? Wordt het een telefoonboek met veel cijfers of statistieken of een zwembijbel met verhalen?

‘Het gaat absoluut een zwembijbel worden’, meelde hij per ommegaande, ‘met vooral verhalen over zwemmers, gebeurtenissen, ontwikkelingen en dan geplaatst in de tijd waarin het gebeurde. Met name de tijd na 1960 tot heden, die ik als fervent volger heb meegemaakt. Ik heb inmiddels een leuk fotoarchief opgebouwd, dus er zullen veel illustraties in komen. Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor historische feiten en cijfers. Dit boekwerk gaat tot stand komen in samenwerking met John Volkers.’

Dat is nog niet alles, vervolgt hij: ‘Het andere boekwerk behelst korte biografieën van alle Olympische zwemmers, die Nederland heeft gehad. Ooit heeft Jean Nelissen een boekje geschreven over de beste 100 wielrenners.’ Daarmee is het dus te vergelijken.

Het is al bijna 2006! Dan hoeven we nog maar twee jaar te wachten. Tot zolang kunt u zichzelf testen of u een goed zwemmer bent.