In het jaar 2005 zijn in Nederland bijna 150 sportboeken uitgebracht. Dat zijn er twintig meer dan in 2004 - een stijging van ruim 15%. Die rekensom hebben sportboekhandelaren Mark Grijsbach en Dave Willemse gemaakt. Vertalingen van buitenlandse boeken worden overigens niet meegeteld, net als veel jubileumboeken, die vooral onder clubleden worden verspreid. Vlaamse uitgaven weer wél. Hoe dan ook: het zijn gemiddeld 2,8 sportboeken per week – Eerste Kerstdag meegerekend.

Er zit van alles tussen. Er zijn nogal wat biografieën, over onder meer Joop Zoetemelk (inmiddels uitverkocht), Winston Bogarde en wielerkampioen Cees Erkelens.

Ook autobiografieën werden op de markt gebracht, zoals de kaskraker van Richard Krajicek en Gebroken Doelpalen. Het verhaal van de scheidsrechter , in dit geval arbiter Mario van der Ende.

Mediagenieke boeken

Het jaar 2005 was gezegend met enkele uitgaven, waarvoor de sportjournalistiek graag het warme kantoor verliet om bij de presentatie met hapjes aanwezig te zijn. Het was druk bij de feestjes rond Het Geheim van Raleigh van Joop Holthausen en Wilfried de Jong met De Linkerbil van Bettini.

En dan nog de bijzondere boeken, zoals er is Het Groot Klootschietersboek van Martin Meijerink (in een oplage van 10.000!). Of het enorme fotoboek ’t Was Mooij: Cor Mooij 40 jaar sportfotografie.

Nico Scheepmaker Beker 2006

Uit deze bonte verzameling van sportboeken moet de Nederlandse sportpers het beste kiezen voor de Nico Scheepmaker Beker. In 2005 werd dat feest voor de eerste keer gehouden in het Olympisch Stadion. De verkiezing werd gewonnen door Auke Kok met zijn boek over het WK Voetbal van 1974. De publieksprijs kwam verrassend in handen van Frits van Someren met Het leven van Formule-1-coureur Carel Godin de Beaufort.

Op 31 januari 2006 is de volgende uitreiking van de Nico Scheepmaker Beker, die opnieuw zal plaatsvinden in het Olympisch Stadion. Deze maand ontvangen de Nederlandse sportjournalisten een aankondiging hiervan, inclusief een oproep om een keuze te maken.

Op het Weblog over Sportgeschiedenis is het nieuws hierover te volgen, vanwege het simpele feit dat dit bij de organisatie is betrokken.