Langeafstandzwemster Edith van Dijk heeft zaterdag afscheid genomen van de topsport. Na haar laatste zege, ontving ze een koninklijke onderscheiding. In de Olympic Experience werd ze tot haar grote verrassing toegevoegd aan de zwemzuil en dus aan de Nederlandse sportgeschiedenis. En dit is de tekst, die ze over zichzelf las.

Op initiatief van de Nederlandse Zwembond vond in de Olympic Experience de toevoeging van Van Dijk plaats. Dat gebeurde vanwege haar enorme staat van dienst.

Onder leiding van Erica Terpstra – naast NOC*NSF-voorzitter zelf een oud-zwemster– kreeg deze feestelijke gebeurtenis extra kleur. “Vanaf nu sta je tussen zwemmers als Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband. En ook naast Ada Kok!” Die daarop meteen naar voren rende voor een felicitatie.

Van Dijk toonde zich onder de indruk: “Ik sta nu in het Olympisch Stadion tussen namen als Zus Braun en Piet Ooms.”

Van Dijk kent de Nederlandse zwemgeschiedenis dus goed!

Met één vraag bleven we achter: gaat Van Dijk nog een poging wagen het Kanaal over te zwemmen, nadat ze bij de vorige poging ongeveer honderd kilometer te veel bleek te hebben gezwommen. “Je moet altijd iets blijven hebben om na te streven”, zei Terpstra nog als aanmoediging.

En toen wilde iedereen van dichtbij afscheid nemen van ’s werelds beste Open Water Zwemster van 2005. Nu nog worden verkozen tot Sportvrouw van het Jaar 2005, waarvoor iedereen al een stem kan uitbrengen.