De Nederlandse schaatsers Siem Heiden en Willem Kos hebben op de Olympische Winterspelen van 1928 het leven gered van Prins Hendrik, de opa van koningin Beatrix. Marnix Koolhaas schrijft dit in de verzamelbundel De Blokjeslegger van Turijn. De prins lag dronken en onderkoeld in de sneeuw, waar hij werd gevonden. Als zwijggeld kregen de schaatsers zes sloffen sigaretten.

Het verhaal dat de prins-gemaal in 1928 goed teut werd gevonden door Heiden en Kos is al langer bekend, maar mijn schaatsvriend Koolhaas komt met nieuwe details in zijn boeiende verhaal over het leven van Heiden.

Het schaatsduo kreeg van de prins een uitnodiging om een feestje van hem bij te wonen tijdens het verblijf op de Winterspelen. De prins was daar ook en hield als zoveel van de aanwezige notabelen een partijtje. Daar Heiden en Kos weinig omgingen met de hoogste milieu’s voelden zij zich wat onwennig, maar Hendrik onderhield de twee met schuine moppen. Anderhalf uur later wandelen de schaatsers wat aangeschoten naar hun slaapplek, toen ze opeens gerochel hoorden uit een sneeuwhoop.

Koolhaas schrijft: 'Op de vraag “Wer sind Sie?” richt zich langzaam een lodderig gezicht omhoog dat het tweetal met een schrik herkent. Inderdaad, het is de prins der Nederlanden. Verkerend in een verregaande staat van dronkenschap en onderkoeling, en niet meer in staat om op eigen benen te staan. Terwijl Willem Kos de wacht houdt bij de prins, spoedt Siem Heiden zich naar het dorp op zoek naar een arrenslee. En zo redden de eerste twee Nederlandse olympische schaatsers de echtgenoot van hun staatshoofd van een mogelijke bevriezingsdood.’

Dit was nogal een pijnlijke situatie voor de echtgenoot van de koningin en het was daarom beter dat dit niet bekend zou worden. Dat werd geregeld, vervolgt Koolhaas: ‘Als de twee schaatsers een dag later met hun derde klas treinkaartjes op het station klaar staan om de lange teugreis naar het vaderland te aanvaarden, komt de adjudant van de prins hen nog eens persoonlijk bedanken. In de vorm van zwijggeld krijgt het duo zes sloffen sigaretten met gouden Hollandse leeuwtjes toegestopt.’

De prins is in 1934 overleden.

Voor hetzelfde boek heb ik een stuk geschreven over Shani Davis, waar ik later deze week op zal terugkomen. Want ik weet nu het een en ander van deze Amerikaanse superschaatser.