In de schaduw van het internationale schaatsgeweld is dit weekend in Nijmegen nog meer schaatsgeschiedenis geschreven. De Argentijn Jose Fazio heeft een Argentijns record op de tien kilometer gereden. OK, hij was de eerste, die het probeerde, maar toch. Nu hij een maand in Nederland is, is het tijd voor een betere kennismaking.

Op 12 oktober landde het vliegtuig vanuit Argentinië met daarin Jose Fazio. Op uitnodiging van mijn schaatsvriend Marnix Koolhaas was hij hierheen gekomen om eens te ruiken aan echt schaatsijs. Fazio is in feite een allessporter, alhoewel hij zich op inline skate concentreert. Net als Chad Hedrick en Derek Parra dus, die oorspronkelijk ook uit deze sporttak komen.

Als schaatser lijkt Fazio nog groen als gras. Niet dat hij nooit op ijs stond voor zijn komst, maar het verschil met inline skate is groot, zegt hij ook zelf. “De start bijvoorbeeld bij het schaatsen is compleet verschillend, want dat gebeurt vanuit stilstand. Bij het skaten bepaal je zelf wanneer je vertrekt en doet dat in beweging.”

En zijn beperkingen werden ook in Nijmegen zichtbaar tijdens zijn tien kilometer, meldde een ooggetuige: ‘Zijn bochtentechniek en glijden op het rechte eind laten hem als skeeleraar in de steek.’

Maar niemand beter dan Fazio zelf, die dat weet. “Zou je de komende Winterspelen willen halen?”, vroeg ik hem deze maand. Hij keek me aan met een lege blik en vroeg net niet of ik alles nog op een rij heb staan. “Dat is toch veel te vroeg. Ik ben hier om ervaring op te doen.” Waarna hij zich op nieuwe schaatsen stortte.

Hij zit nu in het marathoncircuit en presteert naar behoren. “En nu wil ik een poging wagen om de tien kilometer te schaatsen”, zei hij eerder deze maand. “Niet doen!”, waarschuwde zijn omgeving, “want je gaat drie keer dood.” Opnieuw een lege blik: “Nou en?” De voorbereidingen konden beginnen.

Hij reed de tien kilometer uit in een tijd van 16.43.91. Vermoedelijk niet alleen een Argentijns record, maar zelfs de snelste tijd van Zuid-Amerika.

Oh ja! Hij is ook achterneef van Màxima, maar dat is voor hem niet belangrijk. Hij is hier als sporter en niet als familie van. Op 20 december vliegt hij terug naar Argentinië en hoopt volgend jaar weer naar Nederland te komen. Om weer een nieuw record te rijden en nog meer te leren.