Alweer een voetbaltrainer, die openlijk zegt te sympathiseren met de Socialistische Partij. Dit keer is het Ron Jans van FC Groningen, na enkele maanden geleden al Co Adriaanse. En Cruijff moet ergens lijstduwer worden, zegt Johan Derksen.

Eerst eens snel gebeld met Barry Smit, persvoorlichter van de SP. “Welke profvoetballers zijn tegenwoordig socialist, Barry?”

Het was mij ontgaan, maar Marc van Hintum stond in 2002 op de lijst van de SP in de Gemeente Oss. ‘Met zijn plaats op de lijst geeft hij aan dat je als profvoetballer niet persé langs je schoenen hoeft te gaan lopen,’ aldus de SP.

En wie nog meer, Barry?

“Enkele maanden geleden heeft Jan gesproken met Foppe de Haan. Waarover precies weet ik niet, maar er is in ieder geval overleg geweest en ze hebben een goed gesprek gehad. Dan heb ik nog via-via begrepen dat Erwin Koeman van Feyenoord ook ‘iets’ heeft met de SP. En van Adriaanse weet ik dat hij de SP steunt zolang Wouter Bos de baas is van de PvdA.”

Tot zover de SP. Over naar Johan Derksen, de baas van Voetbal International. Wat vindt hij van de club van socialistische Jan? Toevallig laat hij dat net deze week weten in zijn column. ‘Agnes Kant is een sympathieke vrouw en Jan Marijnissen vind ik een prima kerel, maar de SP is me veel te links.’

Derksen is zo zwevend als een vlieger, want hij zoekt naar een partij, die er nog niet is: ‘Als Marco Pastors, Frits Huffnagel en Rob Oudkerk slim zijn, benaderen ze Johan Cruijff als lijstduwer en misschien wil hij wel meer. Dan ben ik er helemaal uit, want wie heeft er in Nederland meer Pim-potentie dan Johan Cruijff? Het land is gered, hoera, hoera, hoera.’

Wat hamer! Cruijff in de politiek of doe ik er goed aan hier een knipoog van Derksen te zien? Ik hoop het wel, want het is leuk als Cruijff zich bemoeit met van alles, maar echt in de politiek stappen? Nee, aan één voetballende grappenmaker hebben we wel genoeg.