De tientallen sportfilms en –documentaires die volgende maand worden vertoond in Den Bosch zijn bekend. Net als de namen van topsporters, programmamakers, regisseurs, sportjournalisten, -wetenschappers, -beleidsmakers en –ontwikkelingswerkers, die hun medewerking verlening aan het festival. Met bijvoorbeeld Erica Terpstra, Wilfried de Jong, Kalusha Bwalya, Erik Breukink, Peter Winnen, Aron Winter, Paul Rosenmöller en Dries van Agt. “Driesje, Driesje!”

Voor de eerste keer krijgt Nederland een sportfilm- en documentairefestival en wel op 6, 7 en 8 december in De Verkadefabriek. Enkele weken voor aanvang is het definitieve programma opgesteld, waarbij de geselecteerde titels een relatie hebben met wielrennen of sport voor ontwikkeling. Dat laatste is omdat 2005 door de Verengde Naties is uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Sport en Lichamelijke Opvoeding. Het levert leuke titels op.

Dagelijks zijn er ruim twintig vertoningen. Op de eerste dag bijvoorbeeld Le tour des légendes over de Tour de France in de jaren voordat de televisie overal bij aanwezig was.

Op 7 december is onder meer een aantal oude documentaires van Wifried de Jong uit het voormalige TV-programma Sportpaleis De Jong, inclusief de programmamaker zelf.

En op de slotdag, als Dries van Agt er ook zal zijn, is er Kalusha, de droom van Zambia. Hierin wordt het verhaal verteld van het nationale voetbalelftal van Zambia, dat in 1993 neerstortte. Alle inzittenden van het ramptoestel kwamen hierbij om. Kalusha ontsnapte, omdat hij niet in het toestel zat. Naast Van Agt zal ook hij er zijn deze dag.

Kaarten bestellen doe je zo.