Ook de restaurateur van het Olympisch Stadion, André van Stigt, vindt dat de Vijf van Cruijff moeten blijven hangen op de voorgevel van dit gebouw. Hij zei dit maandag op een bijeenkomst van Monumentenzorg, in het hol van de leeuw dus. Juist deze instelling wil namelijk de vijf enorme foto’s verwijderen, maar Peter Nijhof van Monumentenzorg beloofde nu opnieuw te zullen kijken.

Al voor de opening van de Olympic Experience vorige maand was er gedoe ontstaan met Monumentenzorg. “Weg met die foto’s van de vijf favoriete sportmomenten van Cruijff, want die tasten het karakter van de voorgevel aan.” Tot verbazing van iedereen die iets met het Stadion en/of sport hebben te maken.

Kijk, als er nou een spandoek had gehangen met de tekst Rita Moordwijf, Rita Molenaar, Verdonk, nog steeds bloed aan je handen? of Verdonk terug naar de gevangenis had ik me de bezwaren nog een beetje kunnen voorstellen, want die hebben niet zo veel met sport te maken en schijnen van sommige instanties zowiezo niet te mogen. Maar de ‘Vijf van Cruijff’ hebben alles met sport te maken en zo iets past wel bij een stadion.

Zoals Van Stigt zei in zijn toespraak: “Juist bij jonge monumenten behoort in de geest van het monument en haar makers te worden gedacht en niet in de sfeer van het ‘bevriezen’ van het beeld in de bouwtijd. In die zin is het zinvol na te denken over een huidige discussie die speelt, dat de reclamevoering voor de Olympic Experience getroffen is door een veto van de Rijksdienst. Hierdoor is een heel wrange situatie ontstaan. Er zijn betere oplossingen denkbaar, maar de manier van denken vind ik heel griezelig. Het is zo fundamenteel voor het functioneren en het herinneren van het monument Olympisch Stadion, dat een concessie gepast is. De publieke aankondiging is randvoorwaarde voor succesvol functioneren van een museum op deze locatie. Reclamevoering en aankondigingen horen bij een evenementengebouw.”

In een eerste reactie daarop zei Peter Nijhof, projectleider Wederopbouw van Monumentenzorg, dat er opnieuw moest worden gekeken naar de toekomst van de ‘Vijf van Cruijff’. Als ook de gemeente Amsterdam het graag wil houden als nu, moet er iets te regelen zijn.

Dat is mooi, want de Amsterdamse sportwethouder, Hester Maij, liet al meteen tijdens de opening van het Sportmuseum doorschemeren dat ze graag wil dat die foto’s blijven hangen.

Het is mij trouwens bekend dat ik tussen neus en lippen met nog een ander statement bezig was, maar daarmee heeft Van Stigt niets te maken. Als het een gevalletje smaad is, hoor ik het wel. Mijn meeladres staat hiernaast.