Peter Ouwerkerk, onder meer schrijver van wielrenboeken, heeft donderdag de Laurenspenning in ontvangst genomen. In het dankwoord van de Rotterdamse (sport)journalist kreeg het Algemeen Dagblad slaag. Over dat AD: heeft Wielrennen.blog nog ruzie met die krant? Zeker!

Ouwerkerk heeft zo’n dertig keer de Tour de France gevolgd en leeft nog. Alleen dat al is een onderscheiding waard. Na zijn afscheid van de sportredactie van het Rotterdams Dagblad stapte hij over naar de cultuurredactie van diezelfde krant. Sinds het RD is opgegeten door het Algemeen Dagblad is Ouwerkerk boos. Niet in het algemeen, richtingloze woede, maar heel gericht tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de gedwongen fusie. En die kregen donderdagavond weer eens goed de wind van voren. Als de verslagen kloppen, werd dat door het publiek bijzonder op prijs gesteld.

In de sportjournalistiek laat Ouwerkerk overigens nog steeds van zich horen. Deze week bijvoorbeeld als één van de juryleden, die Marije Randwijk aanwees als de beste sportjournalist van 2005. (Zeggen ze, want ik was er niet bij.) En hij heeft zich op het boekenschrijven gestort. Nu werkt hij aan een biografie van Rini Wagtmans.

Peter leve hoog!

Het AD en plagiaat

Op 9 november werd duidelijk dat Fred van Slogteren het Algemeen Dagblad beschuldigt van plagiaat. Christiaan Ruesink van het AD schreef me onder andere hierover: ‘Voor ons is deze kwestie afgelopen. Daar laten we het bij.’ Maar Van Slogeteren denk daar heel anders over. ‘Ook Christiaan Ruesink vliegt uit de bocht’, kopt zijn log.

‘Ik handhaaf daarom mijn beschuldiging van plagiaat,’ schrijft hij en geeft daarop voorbeelden van waar het mis zou zijn gegaan. Met als conclusie dat hij met zijn vrouw gaat praten over het opzeggen van het abonnement van de krant. En waarom? ‘Jurryt van de Vooren heeft me bij herhaling aangeraden mijn abonnement op AD op te zeggen.’

Wat hamer! Zit ik opeens ook in het complot…En dat terwijl ik er niets mee te maken heb. Trouwens: is de familie Van Slogeteren er nog uit gekomen met dat abonnement?