De schrik van de Nederlandse schaatsers, Johann Olav Koss, heeft de Argentijnse marathonschaatser Jose Fazio alle succes toegewenst. Dat gebeurde donderdag tijdens een bezoek van de meervoudig olympisch kampioen aan de Olympic Experience in Amsterdam. “Hoe je Nederlandse schaatsers verslaat?”, zei Koss tegen Fazio. Niemand beter dan hij tenslotte, die dat weet en ook veelvuldig deed. “Door héél hard te trainen. Ze zijn zo goed hier.”

Koss is voor enkele dagen in Nederland en wilde dit combineren met een bezoek aan het Sportmuseum in het Olympisch Stadion, de Olympic Experience. Ook kwam hij met het Stadion een samenwerkingsverband overeen met Right to Play, een organisatie die kinderen over de hele wereld wil laten spelen en sporten. Koss is één van de vele atleten wereldwijd, die zich hiervoor inzet.

Speciaal voor zijn bezoek was de Argentijnse schaatser Fazio uitgenodigd, die sinds een maand in Nederland probeert schaats aan de grond te krijgen. De Olympic Experience is tenslotte een ontmoetingscentrum voor sport en dat overstijgt de landsgrenzen. Ook wilde het museum de Argentijn een hartelijk welkom heten in Nederland. Bij de meeste mensen is Fazio overigens vooral bekend als de achterneef van prinses Máxima, maar dat terzijde.

Koss was aangenaam verrast door het verhaal van Fazio. “Wordt er in Argentinië tegenwoordig ook geschaatst? Goed voor deze sport.” En hij had nog wat te zeggen over de vijf favoriete sportmomenten van Cruijff, die op enorme foto’s aan de buitengevel van het Stadion hangen. “Erg goed, erg goed.”

Tsja, maar Monumentenzorg wil nog steeds dat die worden verwijderd omdat ze het Stadion zouden ontsieren. Eens kijken of dat clubje blijft doorzeuren tegen de wens in van de vele kampioenen, sportliefhebbers, gebruikers van het Stadion en politici. Nu niet alleen meer uit binnenland, maar sinds donderdag ook uit het buitenland. Uit Noorwegen, om precies te zijn.

Tijdens het bezoek van Fazio heb ik meteen de kans benut hem beter te leren kennen, net als zijn sponsormuts. Eén dezer dagen zal ik hem eens uitgebreid voorstellen op deze site. Want wat komt een Argentijn in hemelsnaam doen op Nederlands ijs? Wel, een heleboel.