Al geruime tijd maken sommige mensen zich zorgen over een eventuele afbraak van Stadion Feijenoord, ofwel De Kuip. Dit moet worden vervangen door iets heel moois en groots elders in de stad, eventueel in combinatie met Ahoy. Daarom is nu Geen Nieuwe Kuip gelanceerd. Goed idee, want na het voorkomen van de sloop van het Olympisch Stadion wordt in een andere stad opnieuw zoiets met slappe argumenten geprobeerd.

De plannen voor een nieuw stadion zijn ambitieus: multifunctioneel met ruimte voor 72.000 toeschouwers, en klaar voor een eventueel WK Voetbal van 2018.

Joop Mommers van Bouwhaven Consultants uit Barendrecht denkt hierover al hardop (registratie) na: “Het zou schitterend zijn als het stadion klaar is in 2014, kunnen we er gelijk de finale van het WK in laten spelen.”

Misschien heb ik het nieuws gemist vandaag omdat ik wat later opstond, maar mij was niets bekend over toewijzing van het WK 2018 aan Nederland. Er zou zelfs al worden gespeculeerd op de Olympische Spelen, die naar Nederland zouden komen en in Rotterdam zouden plaatsvinden. De Kuip dreigt hier dus het slachtoffer te worden van een paar natte dromen.

Het is al voor de vierde keer dat het stadion in Rotterdam-Zuid wordt bedreigd. Eerst in 1941, toen de Duitse bezetter de Kuip om wilde smelten voor de wapenindustrie. In 1984 had de gemeente Rotterdam bedacht dat er een Olympisch Stadion moest komen op die plek en nog geen tien jaar later werd betonrot geconstateerd. Maar zoals we weten overleefde het stadion al die bedreigingen en waarom zou dat niet opnieuw kunnen?

Een site is nu het begin, alhoewel het misschien wat vroeg lijkt. De sloopplannen zijn nog lang niet uitgewerkt, maar uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. ‘Alle reacties worden bewaard en overhandigd aan de Feyenoord- en stadiondirectie. Schrijf daarom over je gevoelens, je emoties en belevenissen in De Kuip die uniek zijn!’