De fietsen van de twee beste Nederlandse wielrenners ooit, Joop Zoetemelk en Leontien Zijlaard – Van Moorsel, zijn verenigd in de Olympic Experience in Amsterdam. De voormalige wielrenster leverde persoonlijk haar fiets af. “Ik heb er wel moeite mee, want op deze fiets zijn de laatste zweetdruppels van mijn carrière gevallen. Toch ben ik blij dat vanaf nu veel andere mensen hiervan kunnen genieten.”

De fietsen van Joop Zoetemelk en Leontien Zijlaard - Van Moorsel hangen nu bij elkaar op het wielrenpodium. De eerste is van 1980, waarmee Zoetemelk de Tour de France won. De andere is van 2004, toen de Nederlandse haar vierde en laatste gouden olympische medaille won op de individuele tijdrit. In één oogopslag is nu te zien welke ontwikkelingen de wielersport heeft ondergaan in een kwart eeuw, van een ouderwetse racefiets tot een moderne tegenhanger. Ook Zijlaard - Van Moorsel was hiervan onder de indruk: “Maar ik vind mijn fiets mooier!”

Theo Stevens, conservator en bijzonder hoogleraar Sportgeschiedenis aan de Vrije Universiteit, sprak Zijlaard – Van Moorsel toe: “De Olympic Experience is bijzonder vereerd met deze aanwinst van één van de beste Nederlandse sporters ooit.”

Zijlaard - Van Moorsel kreeg een rondleiding aangeboden van Hans Lubberding, directeur van het Olympisch Stadion, en Theo Stevens. Ze was onder de indruk van het aanbod: “Fantastisch en uniek hoe de Nederlandse sport hier wordt aangeboden. Ik kom snel met mijn ouders eens langs om rustig te kijken.”

Zo vond ze de tentoongestelde schaatsen van prins Willem-Alexander, waarop hij in 1986 de Elfstedentocht reed, en het olympische judopak van Anton Geesink heel bijzonder. De enorme foto’s van de vijf favoriete sportmomenten van Johan Cruijff aan de buitengevel van het Stadion beschouwt ze als een groot eerbetoon aan de Nederlandse sport. En na wat speuren in de Wall of Fame in de Marathoningang met alle Nederlandse winnaars van olympisch goud ooit vond ze zichzelf vier keer terug.

De Olympic Experience is sinds vorige week voor het publiek geopend. Op alle dagen, maandag uitgezonderd, kan tussen 11.00 en 17.00 uur een bezoek worden gebracht.