In het Olympisch Stadion in Amsterdam is donderdag de Olympic Experience geopend voor publiek. Komende zondag wordt de eerste gift al in ontvangst genomen: de fiets waarop Leontien van Moorsel vorig jaar olympisch goud won op de individuele tijdrit. Die komt naast het rijwiel van Joop Zoetemelk, om zo de fietsen van de twee beste Nederlandse wielrenners ooit bij elkaar te houden. Om half twee ’s middags levert Van Moorsel persoonlijk de fiets af in de Experience en iedereen kan erbij zijn.

Nu staat die fiets nog bij Koga-Miyata, die deze speciaal voor Van Moorsel heeft gebouwd. Meteen na de officiële opening van de Experience vorige week bood dit bedrijf het exemplaar aan, dat dankbaar in ontvangst wordt genomen door Theo Stevens, bijzonder hoogleraar sportgeschiedenis en conservator.

Zondagmiddag komt de voormalige wielrenster naar Amsterdam voor de onthulling. Om ongeveer half twee begint het en omdat Van Moorsel haast heeft, is het ook zo weer afgelopen. Daarna begint wielerspecialist Bertus Raats aan een rondleiding langs en door het Olympisch Stadion.

Misschien heeft u echter donderdag de Volkskrant gelezen en bent u bang geworden voor de attracties, zoals het sprinten uit de startblokken. ‘Wie nu een poging doet, dient bij het omhoog komen al af te remmen, want drie meter verder wacht een betonnen muur.’ Oeps! Laten we dit weekend maar veilig thuis blijven met vrouw en kinders. Het is nergens meer veilig in dit gevaarlijke land.

Maar dat valt wel mee, want tussen die betonnen muur en uw startende lichaam zitten nog stootkussens van een centimeter of tien, twintig dik. Maar in een sportmuseum – ik durf het rustig zo te noemen – waar zoveel te zien is, ontgaat zelfs de scherpste waarnemer wel eens een detail.

De Olympic Experience is elke dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur, behalve maandag. EHBO is aanwezig als u de stootkussens mist en toch tegen het beton kwakt. U krijgt er meteen het adres van de dichtstbijzijnde opticien bij.