Oranje gaat volgend jaar naar het WK Voetbal in een shirt, dat opvallend veel lijkt op het tenue van honderd jaar geleden. Dat zeggen NSE en Planet Internet. In 1905 speelde het Nederlands Elftal zijn eerste interland in een wit shirt met rood-wit-blauwe diagonalen. Het klassieke oranje shirt werd pas in 1907 voor de eerste keer gedragen. Een fijn begin, want in dat oranje verloor Oranje met 12-2! De KNVB wil overigens nog niets zeggen.

Het doet denken aan het initiatief van Ajax op 19 maart 2000, toen de club vanwege het eeuwfeest aantrad in het shirt van 1900. Dat was tegen FC Twente en verloor daarin met 0-1. Iemand die de film Daar hoorden zij engelen zingen kent, kan zich vast de scene nog herinneren met Jan Wouters, die gedesillusioneerd wegrent na een verloren wedstrijd en wordt gevolgd door de camera. Wel, dat was na die wedstrijd tegen FC Twente.

Voor Ajax was het helaas pech hebben, want het idee was erg leuk. Nu dus ook in Duitsland met Oranje als de berichten kloppen. Deze ochtend belde ik hierover de KNVB, maar die wil nog niets bevestigen of ontkennen. Nike werkt momenteel aan het shirt en zal dit in februari 2006 presenteren.

En als het waar is, spreken we volgende zomer dus niet over Oranje, maar over Wit. NSE is in ieder geval tevreden, lees ik: 'Mode-kenner Humberto Tan heeft inmiddels zijn deskundig oordeel over het vernieuwde tenue gegeven en het is goedgekeurd. "In combinatie met witte broek en oranje sokken moet het helemaal goed komen", aldus Tan.'

Dat doet me deugd.