Tien jaren aan verhalen over sportgeschiedenis zijn deze week uitgekomen in mijn nieuwe boek En toen was er sport. Onder meer met een monoloog van Andre Selders, die in 1984 zwaargewond raakte bij een ongeluk, dat het leven eiste van sportjournalist Theo Koomen. Eenmalig vertelt Selders over dit drama. Verder veel voetbal, Olympische Spelen en sport tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 1996 schrijf ik over sportgeschiedenis en ben zo onder meer in Olympia geweest en heb met heel veel oud-sporters gesproken. In die kleine tien jaar heb ik ook veel onbekend materiaal gevonden in de archieven, waaronder dat van de KNVB. Daarin staat bijvoorbeeld uitvoerig beschreven hoe het KNVB-bestuur in de jaren vijftig van de vorige eeuw het leven van oud-international Bep Bakhuys kapot maakte. Of hoe het voetbalclubs dwong te spelen in het weekend van de Watersnoodramp, alhoewel veel elftallen geen compleet team konden opstellen, omdat spelers werden opgeroepen om eerste hulp te bieden in Zeeland.

In totaal zijn er ruim zestig verhalen opgenomen, waarvan het grootste deel eerder is geplaatst in mijn rubriek over sportgeschiedenis in het NRC Handelsblad. Ze zijn verdeeld over vijf hoofdstukken: In den beginne, Olympische Spelen, Voetbal, Oorlog en politiek en Mensen en hun verhalen. Het boek telt 160 bladzijden en kost 9,95 euro.