Opvallend nieuws uit België: in dat land wordt al sinds 1840 gevoetbald. Dat schrijft sportwetenschapper Pascal Delheye in een onderzoek. In die tijd speelden katholieken in Roeselare, waardoor voetbal op het Europese continent opeens veertig jaar ouder blijkt te zijn dan aangenomen. De eerste Nederlandse voetbalclub, HFC, werd rond 1879 opgericht.

In Groot-Brittannië wordt al eeuwen gevoetbald, alhoewel de regels tot een dikke eeuw geleden compleet anders waren. Als er al regels bestonden, want het wilde er wel eens keihard toegaan. Doden en gewonden tijdens een wedstrijd waren geen uitzonderingen.

Sporthistorici gingen ervan uit dat voetbal vanaf de Engelse eilanden aan een internationale opmars begon. Britse studenten in den vreemde, zeelui en diplomaten namen hun favoriete sport mee en zorgden er zo voor dat dit over de hele wereld bekend en populair werd. Dat zou zo’n beetje in de tweede helft van de negentiende eeuw zijn gebeurd.

Ook in Nederland sloeg de sport aan. Dat was ongeveer rond 1870 en daarmee werd gedacht dat dit land één van de eerste was op het continent, waar voetbal aansloeg. Maar nu blijkt België dus veel eerder te zijn geweest.

En het waren niet de minsten, die zich als jongeling op de nieuwe sport wierpen. Dichter, vertaler en priester Guido Gezelle zou als katholieke jongere achter een bal aan hebben gerend – dertig jaar eerder dan de Nederlandse sportpionier Pim Mulier.

Nooit geweten dat het continentale voetbal al zo oud was.