Al voor de opening donderdag van de Olympic Experience in Amsterdam was het eerste relletje geboren. De vijf enorme foto’s van Johan Cruijff op de voorgevel van het Olympisch Stadion moeten weg van Monumentenzorg. En dat ziet er dan zo uit. “Nee toch?”, zei Erica Terpstra. Maar gelukkig: ze mogen nog even blijven.

Om het begin van de Olympic Experience goed te laten zijn, werd Cruijff verzocht een persoonlijke keuze te maken van zijn vijf favoriete momenten uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Deze blijven enkele maanden aan de voorgevel hangen van het Olympisch Stadion, waarna een andere sporter wordt gevraagd om zijn persoonlijke keuze. De hoogtepunten uit de Nederlandse sport lachen u dus al toe nog voordat u in de Experience bent. En het heeft wel wat als één van de beste Nederlandse sporters ooit op deze manier in het straatbeeld wordt gevangen.

Het gaat om foto’s van de volgende sportmomenten: de Mistwedstrijd uit 1966 van Ajax tegen Liverpool, die door de Amsterdammers, met Cruijff erbij, met 5-1 werd gewonnen. Hij koos verder voor Fanny Blankers-Koen, Peter Post, het schaatsduo Ard Schenk en Kees Verkerk en Anton Geesink.

Een prachtig vijftal vonden de honderden aanwezigen donderdag tijdens de onthulling, onder wie NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra, de Amsterdamse sportwethouder Hester Maij en de tientallen (oud-)sporters, die bij elkaar opgeteld kilo’s aan eremetaal hebben gewonnen. Het Olympisch Stadion was in één klap een stuk mooier geworden. Maar toen kwamen de medewerkers van Monumentenzorg. “Weghalen, die foto’s”, bromden ze, “want anders moet het Stadion vanaf maandag 5.000 euro boete per dag betalen."

Zucht.

Er gebeurde wat achter de schermen: gemopper, overleg, gelach en alles wat hier nog meer bij hoort. En vrijdag kwam een verlossend woord van stadsdeel Amsterdam Oud Zuid, die hier ook verantwoordelijkheid over draagt: in een persbericht staat dat de foto’s blijven hangen tot nader overleg is geweest.

Wordt dus vervolgd.