Op donderdag 13 oktober is de officiële opening van de Olympic Experience, een permanent eerbetoon aan de Nederlandse sport. Van enkele honderden Nederlandse en internationale sporters zijn levensbeschrijvingen, foto’s en tv-beelden verzameld. Ook is er aandacht voor onder meer voeding, doping, paralympische sporten en technologie. De komende maanden is in het Stadion een tijdelijke tentoonstelling over de Olympische Winterspelen. En u kunt gele kaarten uitdelen, zo veel u wilt.

In het afgelopen jaar is het Olympisch Stadion verbouwd om ruimte te maken voor de Experience. Vorig jaar sloot Sportmuseum Olympion in Lelystad de deuren, waarna de partners bespraken hoe de collectie opnieuw toegankelijk kon worden gemaakt; voor een soort doorstart dus. Al dat overleg en werken leidt nu tot de Olympic Experience – een museum waar een bezoeker soms moet rusten om verder te gaan. Tenslotte is sport ook iets wat je moet doen en daarvoor is alle ruimte.

In de praktijk komt het erop neer dat tien sporten centraal staan, zoals schaatsen, voetbal, judo, wielrennen, atletiek en hockey. Per sport worden minimaal tien Nederlanders beschreven, met als toevoeging foto’s van het ANP en beelden van Studio Sport. Het is dus mogelijk sporters als Marco van Basten, Anky van Grunsven, Bep Bakhuys of Tinus Osendarp in beweging te zien.

Van nog eens honderd Nederlandse sporters wordt een korte beschrijving gegeven, tot aan 1880 toe. De sportgeschiedenis komt naar u toe in de Experience. Voetballer en cricketspeler Kick Schröder, de Zwemmoeder of Willy den Ouden? Ze zijn er allemaal. En er worden twintig internationale grootheden voor het voetlicht gehaald, en denk dan bijvoorbeeld aan Johnny Weismuller, Sonja Henie en Cathy Freeman.

Het persbericht over de opening meldt: ‘Er is de mogelijkheid om op de schaatsplank van Eric Heiden te schaatsen tegen Gerard van Velde, te fietsen tegen Theo Bos of te ervaren hoe moeilijk het is om gehandicaptenbasketbal te spelen.’ Zoals ik zelf al heb ervaren in de Experience: ik was doodop na zo’n activiteit, maar wilde nog wel even kijken naar de toorts van het olympische vuur uit 1948. Eerst even uithijgen; er zat niets anders op.

U kunt gele kaarten geven aan de makers van de Expericene met suggesties, verbeteringen of nieuwe ideeën. Of misschien is iemand het er niet mee eens dat een bepaalde sporter wel of niet is opgenomen in de verzameling. Gele kaart trekken en uitdelen aan de Experience.

En er is nog veel meer in voorbereiding voor volgende week donderdag, maar dat merken we die dag zelf wel. De opening voor het publiek is een week later, op vrijdag 20 oktober. Op de maandag na zal de Experience elke dag geopend zijn van 11 tot 17 uur. Op woensdag, zaterdag en zondag zijn er rondleidingen rond en door het Olympisch Stadion.