Sportjournalistiek is oorlog. Er is tenslotte veel geld mee te verdienen. Of iemand maakt zich boos over de manier van voetbalverslaggeving. Een wereld in beweging dus en daarom is op 14 oktober in het Olympisch Stadion het congres Sport in Beeld. Het gaat onder meer over sport op televisie en is voor iedereen toegankelijk.

In de uitnodiging van de Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid staat: ‘De komst van nieuwe spelers in het medialandschap en de daaraan verbonden verbeten strijd om de rechten op sportuitzendingen maakt dit thema bijzonder actueel.’

De sprekers hebben daarom veel te maken met de actualiteit. Martijn Lindenberg vertelt over ontwikkelingen van sport op televisie. Frans Oosterwijk was oprichter van voetbalblad Johan, inmiddels wijlen. In het Olympisch Stadion vertelt hij over zijn boek over Studio Sport, waaraan hij momenteel werkt.

Gerard Nijssen werkt als filmresearcher voor de publieke omroep. Uit eigen ervaring weet hij dat er ook veel prachtige sportfilmpjes bestaan, die bij mensen op zolder liggen. Ronald Speyer tot slot is sportfotograaf en vertelt over wat er in zijn vakgebied voor ontwikkelingen zijn geweest.

En als u na die verhalen en discussies eindelijk een broodje wil gaan eten, kom ik u hoogstpersoonlijk ophalen voor een rondleiding door de Olympic Experience in het Olympisch Stadion. Dat is een uitgebreide versie van een sportmuseum, dat een dag voor dit congres officieel is geopend.

Er zijn nog kaarten voor belangstellenden. Meer informatie over de prijs en het programma langs deze weg.