Als Rob de Wijk van het Instituut Clingendael gelijk heeft, zijn het WK Voetbal van 1998 en het EK in Portugal van 2004 ontsnapt aan een aanslag. Hij schrijft dit in het boek Supermacht Europa. Het NRC Handelsblad meldt het nu ook (reg.). Het waren twee van de 28 grote aanslagen, die in de laatste tien jaar zijn voorkomen door tijdig ingrijpen.

Behalve de Olympische Spelen zijn ook grote voetbaltoernooien aantrekkelijk voor bommenwerpers. Niet alleen de veiligheidsmacht in Athene stond vorig jaar op scherp, maar ook in Portugal. En naar wat De Wijk nu schrijft met een goede reden, net als in Frankrijk in 1998.

Het NRC meldt verder dat ook in Nederland is ingegrepen. Het betreft hier plannen voor een aanval op kerncentrale Borsele, het ministerie van Defensie, het hoofdkwartier van de AIVD, Schiphol en het parlement In Den Haag.

Het bureau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst wilden het NRC geen commentaar geven op de lijst van De Wijk.