De Gouden Koets is opgeborgen, de koningin-voor-een-dag doet weer normaal en NOS*NSF is redelijk tevreden met de Miljoenennota. Maar er zijn nog drie troonredes in petto. De drie hoogleraren in de sport geven komende zaterdag in het Olympisch Stadion hun visie op het Nederlandse sportbeleid. Als toetje is er een rondleiding door Olympic Experience, een sportmuseum dat volgende maand wordt geopend.

In korte tijd was Nederland drie hoogleraren rijker, die ieder op zijn manier is gespecialiseerd in sport. Ruud Koning onderzoekt in Groningen het verband tussen sport en economie. Hij was nog geen dag aangesteld en nam toen het systeem van de van play offs in de Eredivisie onder schot. "Waardeloos systeem", oordeelde de prof onbarmhartig.

Maarten van Bottenburg is hoogleraar Sportstudies in Utrecht. Hij bemoeit zich inmiddels al heel wat jaren met vooral de sportsociologie. Op verzoek van Erica Terpstra onderzocht hij onder meer de kooigevechten en schreef het succesvolle boek Verborgen Competitie.

De derde hoogleraar is Theo Stevens, die sinds kort college Sportgeschiedenis geeft op de Vrije Universiteit. Hij is conservator van Olympic Experience, die dus een soort van sportmuseum wordt en op 13 oktober wordt geopend.

Goed, alledrie vertellen ze hun verhaal over de begrotingsvoorstellen van dit jaar. Daarna is er ruimte voor discussie. Het is van 11 tot 14 uur bij atletiekvereniging Phanos, Olympisch Stadion 1 in Amsterdam. Het kost niets.